maanantai 26. toukokuuta 2014

Tulosten purkua.

EU-vaalien tuloksia on tulkittu pitkin päivää. Suomen tulos oli selkeä ja mielestäni hyvä, koska kansa valitsi politiikan ammattilaisia Eurooppaan. Julkkispellet ja muut onnenonkijat jäävät kotiin. Sari Essayahin kohtalo vähän suretti. Hän sai yli 60000 ääntä ja jäi silti rannalle. Jollekulle riitti puolet tuosta äänimäärästä.  Toki asian voi ajatella niinkin päin, että hän on viisi vuotta ollut Soinin äänillä "lainapaikalla", koska oli viimeksi vaaliliitossa Perussuomalaisten kanssa.

Euroopassa sen sijaan tuli hurjia tuloksia. EU-kriittiset saivat todella isoa kannatusta ainakin Englannissa, Ranskassa ja Tanskassa. Ranskan äärioikeistolle tuli peräti yli 20 paikkaa EU-parlamentissa, paljon enemmän kuin Suomen paikat yhteensä. Näyttää siis siltä, että EU:n sisällä syntyy vahvaa kahtiajakoa. Tämä tietenkin kiinteyttää osapuolia sisäisesti ja sinänsä voi sisältää jotakin myönteistäkin. Mielenkiintoisia aikoja kohti kuitenkin kuljetaan. Eurooppa ei ole enää sama, kuin eilen. Systeemiin on aikanaan tehty valuvikoja, joiden kanssa on pakko elää. Laajentuminen on ollut liian nopeaa, kaikki liittyjät eivät ole olleet valmiita EU-tasolle. Jotenkin on kuitenkin onnistuttava luovimaan eteen päin, vaikka vene vielä vuotaakin.
---
Vointi on ollut kohtuullisen hyvä tänään, ei isompia ongelmia jos ei aikaansaannoksiakaan.
---
Erikoinen juttu oli terroriuhka Helsingin yliopistolla. Tarkoituksena oli surmata summamutikassa noin 50 ihmistä kaasulla ja tuliasein. Tervehdys oikeussalissa viittaa äärioikeistoon. Suunnitelma jäi onneksi toteuttamatta, koska se ilmiannettiin poliisille ajoissa. Tämä on Suomessa täysin vieras tilanne, jota on edes vaikea kuvitella todeksi. Toisaalta Akateeminen maailma sai jo Esa Saarisen tapauksessa kolauksen ylleen. Väkivalta ei välttele yliopistojakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti