torstai 29. toukokuuta 2014

123 pulloa viiniä

Suomalainen juo MTV:n mukaan 123 viinipullollista alkoholia vuodessa eli puhtaana liemenä 12,2 litraa. Päivittäiseksi käytöksi muutettuna tuo on 25 cl päivässä eli kaksi viinilasillista ehtoossa. Tuo kuulostaa aika paljolta, koska niin moni ei käytä ollenkaan. Alkoholihaittojen lasku yhteiskunnalle on 4-14 mrd. euroa, siis samaa luokkaa kuin kuuluisa kestävyysvaje. Eli jos kaikki suomalaiset päättäisivät käyttää alkoholia järkevästi tai ei ollenkaan, saataisiin tuolla yhdellä toimenpiteella kaikki velkaantuminen loppumaan kertalaakista. Mutta ihan niin järkeviä otuksia ihmiset eivät ole tähän asti olleet.

Tuli selattua tilastoja 1960-luvun alusta saakka. Fakta on kiistaton. Alkoholin saatavuus vaikuttaa suoraan kulutukseen. Keskioluen tulo kauppoihin aikanaan 1960-luvulla kaksinkertaisti kulutuksen. Suomen ja myöhemmin Viron EU-jäsenyydet näkyvät kulutuspiikkeinä.

Eilisen bloggauksen kanssa kävi niin, että nukahdin kolme kertaa läppäri sylissäni. En tiedä miten näkyy tekstissä. Täytyy vielä tarkentaa, että em. dopingilla ei ole osuutta asiassa. Öisin on kyllä muutenkin nukuttanut hyvin. Monena yönä on telkkari jäänyt päälle, kun olen nukahtanut. Hyvä uni on yksi elämän laatutekijä, jota ei mikään materia korvaa.

Juhlavalmistelut rullaavat taustalla. Vaikea pitää itseään aloillaan, kun tekisi mieli häsätä mukana. Parempi kuitenkin ottaa levon kannalta ja tähdätä kuntohuippu lauantaihin. Vointi on viime päivinä mennyt pirteämpään suuntaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti