torstai 15. toukokuuta 2014

Ketähän sitä äänestäisi?

EU-vaaleissa alkoi ennakkoäänestys tänään. Kovasti olen miettinyt periaatetta, jonka mukaan äänestää. Sopivan ehdokkaan löytyminen on tuskan takana monestakin syystä. Ensiksikin EU-asiat ovat erittäin haastavia hahmottaa. Esimerkiksi federalismin käsitettä käytetään monessa merkityksessä. Toinen haaste on tietää kenelle ääni lopulta menee.

Olen hiukan tutustunut päätään nostavaan EU-kriittisyyteen. EU-kriittisyydessä on kaksi peruslinjaa: maltillisempi uudistajien linja ja jyrkempi exit-linja, joka pyrkii irti EU:sta
Vaaleissa on periaatteessa on kysymys siitä, että Ranskalainen Le Pen ja hollantilainen Wilders pyrkivät kokoamaan kriittisiä voimia yhteen EU-parlamentissa.

Perussuomalaiset ovat puheidensa mukaan näitä maltillisia EU-kriittisiä. He eivät halua irti EU:sta vaan uudistaa sitä.  Le Pen ja Wilders ovat paljon perussuomalaisia jyrkempiä. Jyrkin vaihtoehto lienee Unkarin Jobbik-puolue. He edustavat avoimesti exit-linjaa ja  haikailevat jopa venäjäjohtoista Euraasiaa konservatiivisten arvojen palauttamiseksi. Kannatusta heille on odotettavissa peräti 16-20% Unkarissa. Tällaisesta puheesta minulle tulee kylmät väreet.

Näitä EU-kriittisiä tarkastellessa minulle selvisi ensimmäistä kertaa, että olen selvästi EU-myönteinen. Yhteistyöllä päästään paremmin eteenpäin hankalissakin kysymyksissä kuin populistisella räksytyksellä. Joudun siis ensimmäisenä rajaamaan Perussuomalaiset ulos vaihtoehdoistani, koska en missään tapauksessa halua ääneni joutuvan äärioikeistolle tai edes sinne päin. Soini ei ole ilmoittanut ryhmäänsä vaalien jälkeen, joten kuluttajansuoja puuttuu. Helposti käy niin, että vaalien jälkeen Perussuomalaiset puoli tahtomattaan joutuvat itseään jyrkempien seuraan. Yksin kun noissa karkeloissa ei pärjää.

Toisena rajaan ulos Vihreät, koska heiltä mielestäni puuttuu uskottavuutta omalla alueellaan. Suomeen ostetaan kivihiiltä yhdeksällä mrd. eurolla vuodessa. Vihreät istuvat kuin tatit hallituksessa, joka tekee kaikkea muuta kuin kotimaisiin ja uusiutuviin energiamuotoihin perustavaa energiapolitiikkaa. Eikä heille venäläinen ydinvoimalakaan tunnu mahdottomalta ajatukselta. Muutenkin Vihreiden poliittinen agenda on jäänyt minulle vähän epäselväksi.
---
Veroilmoituksen sain lopulta takuttua kasaan. Meinasi mennä ikä ja terveys, mutta nyt se on nähty, tehty ja lähetetty. Sinänsä netissä ilmoittainen on kätevää vanhoihin lakanoihin verrattuna ja ohjelma pelasi hienosti. Minulle kaikki lomakkeet ovat aina olleet epämieluisia ja hankalia, mutta kyllä tämän kanssa pärjäsi. Pohjatyötä vaan sattui tavallista enemmän kohdalle.

 Illalla oli voinnin kanssa tiukkaa, mutta yön hämärtyessä olo on helpannut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti