tiistai 1. marraskuuta 2016

Verotiedot julki

Viime vuoden palkkatiedot on julkaistu ja uutisia on riittänyt joka lähtöön.

Verotus menee siten, että korkeista palkkatuloista maksetaan puolet veroa ja korkeista pääomatuloista kolmannes. Tästä voi aina keskustella, onko suhde oikea. Rikastumiset on saavutettu yrityskaupoilla, työllä ei Suomessa rikastu.

Toinen pohdinnan aihe on julkisuus. Pitäisikö tiedot julkaista vai ei?- "Käsi ylös, kenelle sopii että omat tiedot ovat julkisia." Mitä vastaisit? Joidenkin mielestä on sitä parempi, mitä vähemmän puhutaan rahasta, koska rahan liika miettiminen vie tunteet ja ajatukset väärään suuntaan.

Olisiko parempi puhua mieluummin verokuninkaista kuin palkkakuninkaista? Veronmaksajat ovat yhteiskunnan sankareita, joiden varaan hyvinvointi rakentuu. Monesti on  niin, että suurinta kateuden mielipahaa joutuvat kokemaan ne henkilöt, jotka itse osallistuivat  vähiten veronmaksuun eli hyötyvät eniten hyvistä veronmaksajista.

Norjassa internetaika toi mukanaan vapaat verolistat. Kaikkien verotiedot olivat kaikkien vapaasti katseltavissa. Tämä muuttui vuonna 2011. Nykyään tiedot ovat edelleen kaikkien  saatavilla, mutta vaaditaan kirjautuminen. Toisin sanoen jokainen näkee, kuka on käynyt asianomaisen tietoja katsomassa. Tässä tapahtui sellainen mielenkiintoinen muutos, että haut vähenivät 90%. Olisiko tässä idea meillekin?
---
Ensimmäisen kävely tuli tehtyä muutamaan päivään. Aurinko paistoi marraskuisena päivänä, mikä on harvinaista. Muuten vointi oli vähän uninen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti