maanantai 28. marraskuuta 2016

Turvallisesti turvaverkoissa

Hoosianna tarkoittaa: "Herra auta." Henkilökohtaisella tasolla tämä tuli eletyksi todeksi, kun terveydelliset haasteet kävivät kohti. Viime yö ja aamu tarjosivat aika ikävät oltavat. Onneksi päästiin lopulta siedettävän puolelle. Loppuviikosta on edessä lääkärin vastaanotto ja hoitopäätösten pohdinta. Viime perjantaina otettiin

Puhutaan sosiaalisista turvaverkoista. Itse sain tänään iloita tällaisesta asiasta oman väen ollessa poissa. Apua löytyi monesta suunnasta tosi pienessä ajassa. Ollessani toimintakyvytön minun ei tarvinnut olla yksin, ruokahuollosta pidettiin huolta ja lääkinnällinen puoli saatiin kuntoon. Miten kiitollinen saa olla tällaisesta rikkaudesta, että tarpeen vaatiessa apu on lähellä! Kiitokset siis kaikille teille, jotka olette eri tavoin olleet apuna ja tukena! Tässä tulee pohdittua myös suvun ja sukulaisten merkitystä, joka ei millään lailla ole väheksyttävä.
---
Iivo Niskanen oli maailmancupissa juuri niin hyvä kuin uskalsin arvellakin. Heikkiseen vähän petyin, olikohan hänen suksissaan vikaa, kun näytti lipsuvan. Norjalaiset olivat varmasti tyytyväisiä suomalaisten voitosta. Sunbyn voiton jälkeen heille olisi esitetty huomattavasti enemmän ikäviä kysymyksiä dopingiin liittyen. Nyt suomalaiset keskittyivät omaan sankariinsa.
---
Fidel Castro kuoli yhdeksänkymppisenä. Hän oli kovaotteinen hallitsija, joka ei milloinkaan luopunut kommunismista. Hän on niitä harvoja hallitsijoita, jotka ovat hallinneet Kekkosta pidempään. Kekkonenkin oli melkein itsevaltias, mutta yksi asia jää usein mainitsematta.  Hän toimi demokratian puitteissa, varmasti toki rajoja välillä koetellenkin. Kekkonen ei jättänyt jälkeensä väkivallan tekoja tai valtiolta varastettua jättiomaisuutta. Kuuba on rutiköyhä maa, mutta Castro haali itselleen 700 miljoonan omaisuuden eikä lähipiirikään tyhjän päälle ole jäänyt. Kansan köyhyys oli pitkälti USA;n kauppasaarron perua. Jos Castro olisi ollut joustavampi, kansan kurjuuttaminen olisi loppunut paljon aikaisemmin.

Mitä jatkossa? Kuubassa Castron kuolema on herättänyt monenlaisia tuntemuksia, myös iloisia. Veli Raul on maan johdossa vielä toistaiseksi.Ikää hänellä on 85 vuotta, joten Kuubassa mietitään varmasti jo jatkoa. Usein näin suuren hahmon(Fidel) poistuminen näyttämöltä aiheuttaa valtakamppailuja, jopa sotia. Sitä niin toivoisi, että kurjuudessa elänyt kansa saisi elää hyvää elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti