Päivä otettiin rauhallisesti. Tiettyä huolenaihetta on, mutta nyt pitää antaa lääkkeiden tehdä oma työnsä. Pitkästä aikaa innostuin kirjoittamaan jotakin muutakin kuin blogia. Sen innon toivoisin jatkuvan, koska uskon kirjoittamiseen prosessoinnin ja dokumentoinnin välineenä.
---
Vaalit ovat edelleen mielessä. Yle esitti loppuosan molemmista ehdokkaista kertovasta dokumentista. Jonkin verran tuli uutta asiaa matkan varrelta, varsinkin molempien kokemista takaiskuista. Molemmat ovat saaneet valtavia lommoja ja silti aina uskomattomasti nousseet niistä. Molemmat ovat olleet narrin asemassa, Trump liiketoimiensa kanssa ja Clinton terveydenhuoltouudistuksen kanssa. Molemmilla on ollut skandaalinsa perheen sisällä.
Varsinkin Hillaryn selviytyminen uskottoman aviopuolison kanssa herättää ajatuksia. Tietenkin kysymys on raadollisimmillaan molempien Clintonien poliittisen uran pelastamisesta. Silti tuosta skandaalista eteneminen on ollut täysin Hillaryn ansiota eikä kaikki voi olla feikkiä. Bill ja Hillary ovat olleet toimiva tiimi yliopistoajoistaan lähtien. Yhdessä on hävitty ja voitettu. Hillary on asemoinut itsensä Billin poliittisen uran mukaan ja toiminut tämän tukena. Nyt on hänen vuoronsa ja Bill on kiltisti taustalla. Bill on yhä suosittu hahmo ja voi olla, että hän tulee tavalla tai toisella ulos kampanjan loppuvaiheessa.
Vaalin lopputuloksen suhteen olen piirun verran pessimistisempi kuin eilen. Viihdetähti Trumpista kaikki syytökset tuntuvat kimpoilevan takaisin, häneen ei uppoa mikään. Clinton syytti häntä tänään rasistiksi, mikä tuntui vain omaan nilkkaan osuvalta typerältä heitolta. Tässä on monen mielestä Trumpin vaarallisuus. Häneltä sallitaan sellaista käytöstä, mitä muilta ei ikinä sallittaisi. Joku vertasi häntä erääseen Saksan johtajaan, joka lipsahti demokraattisesti valtaan aikoinaan. Nyt Trumpia on enää vaikea pysäyttää. Noh, ei aivan sentään, koska...
Clintonin puolesta puhuu vaalijärjestelmä. Jokaisesta osavaltiosta valitaan väestöpohjan mukaan tietty määrä valitsijoita, ja koko potti menee voittajalle. Esimerkiksi Kalifornian voitosta saa 55 valitsijamiestä ja Hawajilta 3. On siis samantekevää voittaa osavaltion 100-0 kuin 51-49, koska "the winner takes it all." Perinteisesti suurimmassa osassa osavaltioita tilanne on jo etukäteen selvä. Vaa'ankieliosavaltioita on kymmenkunta ja juuri niistä taistellaan loppuvaiheessa. Yhteensä valitsijamiehiä tarvitaan voittoon 270. Tätä kirjoitettaessa tilanne näyttää siltä, että Clintonilla olisi 263 varmaa ääntä ja Trumpilla 180. Loput 95 ovat vielä jakamatta. Tässä valossa Clintonilla on selvä etulyöntiasema, mutta tilanne voi muuttua. Täältä ja täältä voi käydä seuraamassa tilanteen kehittymistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti