torstai 17. marraskuuta 2016

Talous kiihtyy


Obama tekee jäähyväismatkaansa Eurooppaan kahdeksan vuoden virkakauden jälkeen. Tänään häntä kuvattiin Ateenassa kiipeämässä yksin Akropolis-kukkulalle. Nämä olivat hyvin symbolisia kuvia. Demokratia sai alkunsa juuri täältä kaksi ja puoli vuosituhatta sitten. Tätä paikkaa Obama halusi kunnioittaa. Obama jatkaa matkaansa Saksaan, jossa hän kohtaa Euroopan johtajia parin päivän ajan.

Obamaa tulee jo nyt ikävä monestakin syystä. Kuka tietää, mitä on tulossa? Paljon kysymyksiä on ilmassa, varsinkin kun tuoreimmat uutiset kertovat uuden hallinnon riitautuneen jo itsensäkin kanssa. Siinä on uudella presidentillä haastetta.
---
Kotimaasta kuuluu jälleen hyviä talousuutisia. Aiemmin tällä viikolla on tullut hyviä uutisia biopolttoainetehtaasta. Talvivaaran kaivoskatastrofista tuli pitkästä aikaa hyviä uutisia, ja tänään tärähti oikein kunnolla, kun Valmet Automotive kertoi palkkaavansa toista tuhatta työntekijää autotehtaalleen Uuteenkaupunkiin ja tehdas siirtyy kolmivuorotyöhön. Uutena tuottena on Mersun GLC-kaupunkimaasturit. A-sarjan "pikkumersujen" tuotanto jatkuu ennallaan.
Vaativat saksalaiset ovat oppineet luottamaan siihen, että Suomesta saa korkeaa laatua. Turun laivatilaukset puhuvat saman asian puolesta. Lisäksi saksalaiset ovat investoineet uusiutuvaan energiaan laajasti Suomessa.

Varsinais-Suomessa on 15000 teollisuuden työpaikkaa täytettävänä. Teknologiateollisuuden mukaan yksi teollisuuden työpaikka tuo laskennallisessti 2,5 työpaikkaa palveluihin ja alihankkijoille. Suomen kokoiselle maalle tällä on iso merkitys, vaikka viennin imun kasvua toki vielä odotellaan. Näkymät ovat kuitenkin hyvät. Kiinassa, Intiassa ja Iranissa olisi valtavat markkinat varsinkin puhtaan teknologian alueella. Kiinassa hiiltä käytetään niin paljon energiantuotannossa, että pahimmillaan auringonpaiste jää näkemättä. Suomen kannalta ongelmaksi tulee helposti volyymi. Tilauksia ei pystytä hoitamaan, koska tilausmäärät ovat valtavia.

Tärkeää on nyt saada apatian ilmapiiri kääntymään. Oppositio on juuttunut vaalivoiton toivossa narisijan rooliin, mikä on välillä suorastaan koomista. Lindtman, V.Niinnistö ja Arhinmäki ovat tämän kuoron esilaulajia. Mielestäni Rinne ja Heinäluoma ovat esiintyneet edukseen viime aikoina, samoin RKP. Nyt pitäisi nähdä, miten paljon uusia hyviä asioita on näkyvissä ja iloita niistä.
---
Erittäin tärkeä päätös oli se, että ansiosidonnainen työttömyyskorvaus lyhentyy viidestäsadasta neljään sataan päivään. Tämä tulee aiheuttamaan myönteistä taloudellista aktiivisuutta, vaikka työttömyys tosi kurja juttu onkin. Ansiosidonnaisen joustavuutta tulisi vielä kehittää, varsinkin opiskelun ja yrittäjyyden esteet tulisi poistaa kokonaan.
---
Haaveena on ollut päästä harjoittamaan pientä kotimaanmatkailua loppuviikosta. Suuntana olisi ollut Hamina ja siellä sijaitseva arvostettu varusmiehiä kouluttava yksikkö. Suunnitelmat olivat jo laadittuna, mutta nyt valitettavasti näyttää siltä, että on viisaampaa ottaa tosiseikat huomioon ja antaa periksi. Aivan lopullista päätöstä en vielä tee, mutta hankalalta näyttää. Sytostaattikuuri otti sen verran koville, että riittävää toipumista ei ehdi tapahtua. Erilaiset taudit ovat myös liikkeellä. Haminaan tulee vieraita ympäri maata, joten riski on huomattava. Muuten päivä oli lievästi edellistä vahvempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti