sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Hyvä lähtö

Pyhäinpäivä täytti hautausmaan kynttilöillä. Jälleen kerran oli aika muistaa ajasta iäisyyteen siirtyneitä.  Pyhäinpäivänä keskusteluun nousevat tietyt aiheet. Yksi on eutanasia. Entinen poliitikko Esko Seppänen pyrkii viemään "hyvää kuolemaa" eli aktiivista eutanasiaa eteenpäin lainsäädännössä. Taustalla on oman syöpäpotilaan pojan hirvittävät kamppailut kivun kanssa. Yleensä kivulle voi tehdä jotakin, mutta sitten on niitä tilanteita, joissa kipua ei saa hallittua. Tämä on itsellenikin tuttua. Esimerkiksi tänään on ajoittain eletty sellaista kahdeksikon voimakkuudella vaivannutta kipua, ei toki koko päivää, mutta pariin otteeseen kuitenkin.

Monien mielestä tuntuisi armolliselta ja inhimilliseltä, jos lääkäri saisi lopettaa kärsimyksen tilanteissa, jossa muut keinot on täysimääräisesti katsottu läpi. Omalla kohdalla pelkää eniten sellaista tilannetta, jossa joutuisi pitkään olemaan vaikka hirvittävän päänsäryn kourissa tai kokemaan tukehtumisen kokemuksia. Näissä asioissa on vaikeaa ja arveluttavaa mennä muita neuvomaan. Itsekin olen kokenut pari kertaa itsemurhapäänsäryksi nimitetyn hermokivun. Asialle on onneksi voitu tehdä jotakin eivätkä ne ole jääneet pitkäaikaisiksi tiloiksi. 

Tänään Porvoon piispa toi esiin perustelun eutanasiaa vastaan, joka  on harvemmin ollut esillä. Pitkään sairastanut kokee helposti olevansa lähipiirilleen taakka. Jatkuva avun vastaanottaminen on kiusallista ja noloa. Läheiset saattavat myös osoittaa aivan perusteltua väsymystä potilaan kanssa tai muuta kyllästymistä. Tällaisessa tilanteessa potilaan on helppo kokea olevansa muiden tiellä ja voihan asiasta olla annettu pikku vihjeitäkin. Tällöin potilaan vaarana on turhan helposti myöntyä eutanasiaan, ja päästää muut mukavampiin harrastuksiin. 

Minusta tämä ei kuitenkaan saa olla eutanasian peruste. Jos se olisi, niin silloin avattaisiin sellaiset ovet, joiden läpi tulisi kutsumattomia vieraita. Se mahdollistaisi ihmishengellä laskelmoinnin, jos kuolemanhetki tuotaisiin neuvoteltavien asioiden joukkoon kuuluvaksi. Tämä on kaikkia moraalin periaatteita vastaan. Tavoitteensa on, että jokainen saisi elää arvokkaan ja hyvän elämän omilla mausteillaan. Tähän kuuluu myös hyvä kuolema ilman hätäilyä ja hoputtamista. 

Tässä nähdään eutanasian vaikeus. Kenellä on päätökseen oikeus ja missä tilanteessa? Itse olisin  
kriittinen aktiivista eutanasiaa kohtaan, poikkeuksena korkeintaan tilanteet, joissa on äärimmäiset kivut, ja aloite lähtee potilaalta itseltään. 
---
...
Uutisvuodossa taisi tulla suomalaisen televisiohistorian itsensänolaamisen ennätys. Muutamalla lauseella ihminen pystyy menettämään uskottavuutensa täysin.Tämä hengellisiin piireihin siirtynyt laulajatar tuskin saa omassa viiteryhmässäkään päänsilittelyä.  Jos ei tiedä mitään ajankohtaisista päivänpolttavista asioista, ei ehkä kannattaisi mennä Uutisvuodon vieraaksi. On aika noloa telkkarissa luulla Eva Braunin olevan joku poliitikko tai myöntää, ettei tiedä mikä on Guggenheim.  Laulajatar itse totesi osuvasti: "Miks mä paljastun tyhmäks, tai mä paljastuin jo?"
jonka väliaikainen hallintaoikeus meille on suotu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti