perjantai 11. marraskuuta 2016

Leviääkö populismi? (päivitetty)

Jääkiekkoliigassa Vaasan Sport on kolmantena, mikä on aika eriskummallista. Sporttia on tavattu pitämään konkursseja tekevänä rupujoukkueena jolle liigapaikka lahjoitettiin kabineteissä, mutta ajat ovat näköjään muuttuneet tässäkin asiassa. Harmillista Sportin kannalta "play off"-tyyppisessä systeemissä on se, että syksyn peleillä ei ole suurempaa merkitystä kauden lopullisiin sijoituksiin. Kuudenkymmenen otttelun runkosarjasta kymmenen joukkuetta viidestätoista pääsee pudotuspeleihin, jotka ratkaisevat sijoitukset siitä eteenpäin. Eli ylivoimainen runkosarjan ykkönen voi pudota heti neljän pudotuspelin jälkeen.

Vaasan Sportista täytyy kertoa pieni tarina. Heillä oli tapana osallistua juniorijoukkueiden kanssa kesäisin jalkapallosarjoihin ja -turnauksiin. Vapun aikoihin he tulivat omaan turnaukseemme vieraaksi. Jääkiekkoilijan fysiikka on kerrassaan rautainen, heillä lihaskunnosta todella pidetään huolta. Lisäksi asenne voi olla aika fyysinen ja jääkiekossa pitääkin. Näitä 13-vuotiaita vastaan lähdettiin pelaamaan. Meillä oli muutamia aika pieniä poikia, joista yhtä en päästänyt kentälle ollenkaan turvallisuussyistä. Yksi toinen rohkea pieni poika meni tilanteiseen kiekkoilijaa vastaan rempseästi. Koskaan muulloin en ole ollut niin tyytyväinen siitä, että joukkueen vanhemmissa oli lääkäri. Taklauksen seurauksena pelaajan olkapää meni sijoiltaan ja kipu oli tietenkin valtava. Taitava lääkäri veti olkapään sijoilleen ja toimitti pojan jatkohoitoon. Ilman häntä pojan tuska olisi ollut  paljon vakavampi.
---
Trumpista on puhuttu vielä tänäänkin. Turhankin paljon tuijotetaan yksittäisiä lauseita, asioiden ilmaisutapa on jo muuttunut vaalin jälkeen. Tänään hän istui kiltisti Obaman vastaanotolla kuin Herran pieni enkeli. Varmaan hävetti, että paria päivää aiemmin oli moittinut Obamaa kaikkien aikojen huonoimmaksi presidentiksi.

Itseäni huolestuttaa eniten se, että tämä oli jatkumoa Brexitille. Ensi vuonna on vaalit Saksassa ja Ranskassa. Populismille löytyy kysyntää tyytymättömissä eurooppalaisissa ja pikkutrumpeja nousee kuin sieniä sateellä. Seurauksena on Euroopan epävakaus ja idän pikku niekku taputtelee käsiään. Se on vähiten Suomen etu.

Mikä voisi olla vastalääkkeenä tämänkaltaiselle huolestuttavalle kehitykselle? Ajattelisin sen löytyvän henkiseltä puolelta. Voiman ja materian lisääminen ei ole ratkaisu, päin vastoin. Olisi kuin tuhatheppaiseen taksiautoon palkattaisiin sokea kuski ilman ajotaitoa ja reitintuntemusta. Riskit olisivat korkeat. Mieluummi sataheppainen mersu osaavan ja vastuullisen kuskin kera.

Eli tarvitaan viisautta, rohkeutta, kohtuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta, jotta kehitys menisi oikeaan suuntaan. Mistä näitä ominaisuuksia saa? Kouluttamalla ja kasvattamalla. Suomessa on huikea koulusysteemi ja sitä pitää kehittää entisestään. Euroopassa ja etenkin Amerikassa koulutusta soisi parannettavan, jottei mentäisi liian pragmaattisiksi. Joku saattoi tunnistaa edellä olevan hyveluettelon. Se oli filosofi Platonin hyveajattelua antiikin Kreikasta teoksesta Valtio.

---
Vointi on ollut hankala ja toimintakyky aika nolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti