lauantai 12. marraskuuta 2016

Tummankarhea ääni on poissa.

Päivän merkittävin uutinen oli tieto kanadalaisen laulajan ja lauluntekijän Leonard Cohenin poismenosta.

Cohenilla oli mystinen helposti tunnistettava tummankarhea lauluääni. Siinä oli syvyyttä ja henkisyyttä, kuten oli itse artistissakin. Tunnetuin hänen kappaleistaan lienee "Hallelujah."

Cohen syntyi juutalaiseen perheeseen Montrealissa 1934. Laulu-uransa hän aloitti vasta 31-vuotiaana. Sitä ennen hän oli kirjailija ja runoilija. Juutalaisuuden ohella hän tutustui katolilaisuuteen jo nuorena. Myös idän uskonnot kiehtoivat häntä ja hän eli Zen-luostarissa viisi vuotta 1990-luvulla ja harjoitti buddhalaisuutta rinnakkain juutalaisuuden kanssa.

Tällaisen henkisen hahmon poistuminen keskuudestamme on erityisen raskasta juuri nyt, kun maailman kaoottisuus tuntuu lisääntyvän koko ajan.

NRK:lle kiitokset joustavuudesta. Perjantain myöhäisillan konsertiksi on vaihdettu Cohenin live-konsertti Bruce Springsteenin tilalle. Tässä kirjoittaessa konsertti soi taustalla. Cohenin rauhoittava ääni ja olemus erottuvat kaikesta tuntemastani populaarimusiikista.
---
Olo oli tasaista taistelua tänään. Lääkekuurin kaikki napit on otettu kiltisti tähän mennessä.
---
Aina tulee uusia yllättäviä ja mielenkiintoisia asioita vastaan, kuten hevosrotuja. "Kiharahiuksinen" Curly-hevonen on minulle uusi tuttavuus. Ne ovat luonteeltaan kiltttejä, rauhallisia, älykkäitä ja yhteistyökelpoisia. Myös fyysiset ominaisuudet ovat mainiot. Selässä on kaksi nikamaa vähemmän, mikä tekee niistä hyviä työhevosia. Kestävyyssominaisuudet ovat vahvoja hyvästä punasolutuotannosta johtuen. Kihara karva helpottaa talvessa selvitymistä. Vaaran uhatessa, ne eivät pakene kuten muut hepot. Ne kääntyvät uhkaa kohti ja jähmettyvät ja katsovat kohti. Rodun tarkkaa alkuperää ei oikein edes tunneta, mutta villihevosista jalostaminen aloitettiin 1900-luvun alussa Amerikassa. Suomessa niitä on satakunta.
---
Uunituoreena uutisena on, että Trump ei ehkä ehkä kumoakaan koko Obaman terveydenhuoltouudistusta. En olisi arvannut vaalilupausten perumisen alkavan tuosta päästä. Ilmeisesti taktisena tavoitteena on saada tukea demokraateilta ja yhdistää kansaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti