tiistai 8. marraskuuta 2016

Kohta vaalihulluus loppuu

Suuren saippuasarjan päätös lähestyy ja aika jo onkin. Lähes vuosi on siitä, kun kirjoitin USA:n vaaleista ensimmäisen kerran. Vaalitaistelun piinallisuutta ei millään olisi voinut arvata, vaikka merkit kyllä oli nähtävissä. Puheet meksikolaisista ja muslimeista olivat tosi erikoisia alusta alkaen.

Nyt maailma puree kynsiään. Mitä jos kansan tahto lopulta onkin Trump?
Tuskin se mikään maailmanloppu olisi. Pörssit vähän putoaisivat ja epävarmuus lisääntyisi, jos ei voitaisi olla varmoja USA:n sitoutumisesta kansainvälisiin sopimuksiin. Todellisuudessa USA:n presidentti on neuvonantajiensa varassa, joten hän ei pysty yksin mitään kovin erikoista saamaan aikaan, varsinkaan jos ei tiedä monestakaan asiasta paljoakaan.

Hillary on saanut kampanjansa loppuvaiheessa paljon vetoapua. FBI:n tuen lisäksi valtakunnan kärkinimet Obamasta, Bideniin ja Billiin ovat kampanjoineet rajusti hänen puolestaan. Samoin viihdemaailma Jon Bon Jovista Bruce Springsteeniin on ollut hänen puolestaan esillä. Trumpilla ei taida perheensä lisäksi vauhdittajia juuri olla. Julkkikset varjelevat mainettaan tarkasti.

Ohio on osavaltio, joka sijaitsee Yhdysvaltain keskilännessa. Pinta-alaa sillä on kolmannes Suomesta, mutta väestöä tuplat. Vaaleissa Ohiolla on erikoisasema jopa vaa'ankieliosavaltioiden joukossa.  Vaikka sillä on vain 18 valitsijamiestä, edelliset 13 kertaa Ohio on ennustanut suoraan presidentinvaalien voittajan. Trump johtaa eri gallupeista tehtyä koostetta  44.2 vs 43.3. Näin ollen peli on vielä auki.

Vaalivalvojaiset ovat molemmilla ehdokkailla New Yorkissa. Varmasti tulee jännät paikat. Miten Trump käyttäytyy mahdollisen häviön jälkeen? Onnitteleeko hän reilusti voittajaa vai jääkö jupisemaan kaikenlaista. Joukkotappelu vielä puuttuisi.

Miten vaaleissa lopulta käy? Oma sisäinen varmuuteni on sen puolella, että Hillary voittaa. Valitsijamiestilanne näyttää sen verran selvältä. Keskiviikkoaamuna tiedämme enemmän.,


* CNN näyttää suorana viimeisen kampanjaillan puheita. Trumpin puhe Pennsylvaniassa alkaa jo sammaltaa, urakka on seitsenkymppiselle ymmärrettävästi kova. Sisällöltään puhe on kamalaa populismia, oikein tekee pahaa kuunnella varsinkin sitä,  miten kansa hurraa. Hän tuottaa sellaista puhetta, johon ei itsekään voi uskoa. Hän lupaa esimerkiksi vapaakaupasta luopumisella tuovansa menetetyt tehdastyöpaikat takaisin ja Meksikon rajalle ollaan rakentamassa muuria. Hohhoijaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti