perjantai 29. heinäkuuta 2016

Ylämäkeen täysillä

Lysbottenin ylämäkikilpailut rullasuksilla on jokavuotinen omaperäinen kansainvälinen kilpailutapahtuma upeissa maisemissa. Se on erittäin mukava kilpailu katsoa; 7.5 km kovaa 10% serpentiininousua, johon kokonaisnousua tulee 640 metriä. Mutkia on 27. Mukana on suurin osa maailman parhaimmistosta; myös ampumahiihtäjistä. Suomalaiset ovat pärjänneet täällä usein hyvin. Viime vuonna Heikkinen voitti ja Mäkäräinen oli toinen.

Lysbotten antaa jotakin vinkkiä talvea varten. Suomalaisilla on Lahden MM-hiihdot tiedossa, joten kauteen valmistautuminen on äärimmäisen tärkeää. Ylämäkikilpailu kertoo "koneen" kapasiteetista eli puhtaasta hapenottokyvystä paljon. Ilman hyvää hapenottoa ei talvellakaan onnistu.

Naisten puolella Johaug oli pelottavan ylivoimainen. Kaisa ei ollut mukana. Seitsemänneksi sijoittunut paras suomalainen, Kerttu Niskanen, hävisi neljä ja puoli minuutta. Tuo tarkoittaa, että kilometrillä eroa tulee yli puoli minuuttia. Se on aika paljon se.

Miesten puolella lähtijöitä oli reilusti yli 100. Mahtavinta oli se, että voitto meni ylivoimaiseen tapaan "Happoheikkiselle". Eroa tuli 53 s. ampumahiihtäjä Tarjei Bö:hön. Sellaiset viime vuosien huippunimet kuin Cologna ja Legkov jäivät Matille toista minuuttia. Tämä oli varmasti mukava uutinen Lahteen valmistautuvalle suomalaiselle hiihtoväelle. Harmi, että naishiihtäjät eivät olleet runsaslukuisemmin mukana Lysbottenissa.
___
HJK teki myös harvinaisen tempun Eurooppaliigassa; se otti 1-2 vierasvoiton takavuosien jättiläisestä IFK Göteborgista. Ensi viikolla Helsingissä Klubi voi varmistaa jatkopaikan, mikä on harvinainen saavutus suomalaisille.
---
Barack Obama piti viimeisen ison puheensa Philadelphian puoluekokouksessa. Huikea puhuja, kertoi saavutuksistaan ja puhui Hillaryn puolesta. Mutta riittääkö se viemään Hillaryä voittoon? Hillaryllä on kannatuksen kanssa vaikeuksia esimerkiksi nuorten joukossa.
---
Nukahdin television ääreen ja heräsin hikisenä ja kauhuissani tai oikeastaan erittäin helpottuneena. Näin unta, jossa asiat olivat menneet siihen malliin, että minut oli valittu USA:n presidentiksi. Olin matkalla kotiin Suomeen ja olo oli erittäin kiusallinen. En oikein käsittänyt, miten näin oli päässyt käymään, ainakaan en yhtään halunnut kyseistä tehtävää, mutten voinut sitä kenellekään sanoa. Toki huomasin ihmisissä jupinaa, jonka tulkitsin tyytymättömyydeksi valintaani kohtaa. Mediaa pakoilin kaikin keinoin. Lopulta herääminen ja havahtuminen siihen, että kaikki olikin vain unta oli valtava helpotus.
---
Päivän vointi ei nyt aivan kehuttava ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti