sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Instituution häpäisy?

 HIFK ei ole voittanut huhtikuun jälkeen Veikkausliigassa, joten seura päätyi vaihtamaan valmentajaa. Niinpä Antti Muurinen, suurin suosikkini suomalaisista jalkapallovalmentajista debytoi tänään HIFK:n peräisimessa  SJK:ta vastaan. Muurisen HIFK pelasi mielestäni upeaa vastahyökkäyspeliä. Riiston jälkeen tulivat kuin tuulispäät ja paremmalla viimeistelyllä toisenlainenkin lopputulos(1-1) olisi ollut mahdollinen.  Tuollaisilla otteilla putoamista tuskin tarvitsee pelätä. Sen sijaan joillakin HIFK-faneilla voi olla ongelmia sulattaa uusi valmentaja, koska hän on arkkivihollisen HJK:n ikoni ja voittanut heidän kanssaan 5 mestaruutta.
---
Olen aamutelkkarin suurkuluttaja. Aamutelevisio aloitti Suomessa 1990-luvun taitteessa. Ensimmäisenä liikkeellä oli MTV-3, jonka aamuohjelma "Huomenta Suomi" eli kukoistuskauttaan 1990-luvulla.   Ruotsi sai oman aamutelkkarinsa vasta vuonna 1992. USA:ssa NBC oli ollut liikkeellä jo vuonna 1952.

Alkuvuosina aamutv henkilöityi ennen kaikkea Lauri Karhuvaaran persoonaan. Hän on innostunut ja taitava haastattelija, joka laittaa aina kaiken peliin. Hän antaa tilaa haastateltavalle ja suhtautuu heihin myönteisessä hengessä, ei kiduttaen eikä omaa itseään korostaen. Näin katsojalle syntyy mukava ja luottavainen olo. Karhuvaara maistuu rehdille suomalaiselle ruisleivälle, jonka päällä on pari-kolme viipaletta lauantaimakkaraa.

Kerron omakohtaisen esimerkin Karhuvaaran uskottavuudesta. Muistan päivän ja melkein minuutinkin. Oli 1. huhtikuuta 1995 noin klo 7.12. Olin juuri herännyt ja vielä makoilin. Televio oli jo päällä ja Karhuvaara haastatteli suomalaista avaruustutkjaa. Innostuneeseen tyyliinsä hän esitti kysymyksiä uudesta valokuvaan perustuvasta todisteesta, jonka mukaan Marsissa muka on elämää. Puhelinhaastattelu eteni niin uskottavissa merkeissä, että itse menin täysin lankaan.Vähäsen toki ihmettelin, koska en ollut moisesta aiemmin kuullut. Aamulla herätessään ihminen ei ensimmäisenä pohdi, onko aprillipäivä eikä varsinkaan kyseenalaista Lauri Karhuvaaran uskottavuutta. Pila meni minuun aivan täydestä.

Nyt hiljattain on tullut tieto siiä, että Lauri Karhuvaaran työsuhde lopetetaan. Tuntuu, että niin ei voi eikä saa tapahtua, koska Lauri Karhuvaara on elävä instituutio, Instituutiota täytyy kohdella kunnioittaen. Hän on 58-vuotias, uransa huipulla oleva toimittaja, jolla on vyöllään 20000 haastattelua. Miten sellainen työntekijä voidaan pistää pihalle? Onko kenenkään työ enää turvattua?

Olen siis aamutelkkarin suurkuluttaja. Nykyään katson 97 % Ylen oljelmaa. Yle aloitti omansa vasta 1997 ja alku oli melkoista hapuilua ammattimaisen suorastaan ylvään Maikkarin rinnalla. Nyt asiat ovat päin vastoin. Yle on omaa luokkaansa, viikottainen ohjelmakaavio toimiii ja oikein odotan tiettyjä juttuja kuten maanantaista "Jälkihikeä" ja perjantaista "Jälkiviisaita." Maikkarin Huomenta Suomi on jotenkin kuin nukkavieru vaivaisukko, jonka tarinat vielä jotenkin toimivat, mutta vaatteet ovat  kuluneet ja käyneet risaisiksi.
---
Vointi oli aamupäivällä paljon huonompi kuin iltapäivällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti