lauantai 2. heinäkuuta 2016

Kisaspekulaatiota

Läppärien elämänkaari näyttää lyhenevän jatkuvasti. Goldfishin paluu oli jo eilen lähellä, muttei vielä aivan onnistunut. Kultakala on ollut vähän henkitoreissaan tai läppäri nyt ainakin. Onkin jo toinen kone peräkkäin, jonka ikä jää alle kolmen vuoden.

Tämän tekstin kirjoittamisessa avuksi on tullut Helsingin yliopisto, jonka juuri pakasta vedettyä konetta saan kokeilla. Uuden koneen käyttöjärjestelmänä on Windows 7, josta aikoinaan ainakin itse pidin. Se, miten hankalalta ja vanhanaikaiselta se nyt tuntuu, on yllättävää. Älypuhelinten käyttöjärjestelmien valtava kehitys viimeisen viiden vuoden aikana on muuttanut odotuksia käyttökokemuksista myös PC-puolella. Androidit ovat antaneet kovan haasteen.

EM-kisat ovat lämmenneet täyteen kuumuuteensa. Pari tosi isoa yllätystä on jo  nähty pudotuspeleissä. Harva osasi arvata Walesin ja Islannin menestystä ennakolta. Islannista oli jotakin aavistusta, mutta Wales on minut yllättänyt täysin.

Toinen jännittävä asia on ollut se, että alkulohkojen jälkeen ottelukaavio "vääristyi" siten, että ottelukaavion toinen puoli on huomattavasti toista kovempi. Monien mielestä kisojen moraalinen finaali on tänään, kun Saksa ja Italia kohtaavat. Tänään siis ehtii vielä laittaa kisastudiot kuntoon kodeissa. Sääli, että toinen näistä lähtee kotiin. Pakko myöntää, että olen alkanut ihailla Italian pelitapaa, joka lienee kaikkein kokonaisvaltaisin koko kisoissa. Joukkueena puolustetaan ja tilaisuuden tullessa isketään neulanterävästi vastaan. Tuotahan muutkin tekevät, mutta italialaiset tekevät sen niin taitavasti, että se on taidetta. Samaa voisi varmaankin sanoa myös pelaajien kampauksista. No, tämä oli huono kevennys.

Saksaa ei liioin voi olla ihailematta. Die Mannschaft on kone, joka harvoin yskii. Nykyään pelaajien ja valmentajien liikkumisen myötä peliin on tullut latinojen luovuutta ja monipuolisuutta. Se ei enää ole pelkkä isokoneinen diesel-Mersu, jolla ajaa jumpsutetaan miljoona kilometriä. Nyt on mukana Mersun formula 1-auton rajua tehoa ja voimaa. Siinä ei aivan ehkä ole Ferrarin karismaa ja hohtoa, mutta järjestelmällisyyttä ja kurinalaisuutta löytyy senkin edestä. Veikkaan tasaista ottelua, joka ei ratkea vielä varsinaisella peliajalla. Mersujen kipa-autoja on sanottu hopeanuoliksi. Olisiko siinä pieni enne lopputuloksesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti