sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kalevan kisojen saldoa

Kalevan kisat päättyivät tänään. Monelle hyvälle urheilijalle tämä oli kesän paras tilaisuus näyttää osaamistaan.

Kisojen urheilijoista kenties erikoisin ura on keihäänheittäjä Harri Haataisella. Repivän lajin edustajalla on viisi arvokisaedustusta, mutta koskaan hän ei ole yltänyt mitaleille Kalevan kisoissa, tänäänkin tuli lopulta neljäs tila. Yrityksiä kuitenkin on ollut. Vuonna 1995 Haatainen heitti junioreiden ME-tuloksen ja siitä lähtien mies on ollut mukana. Saa nähdä suodaanko sitkeälle lapualaiselle mitalia koskaan. Fakta on kuitenkin se, että tällä hetkellä keihäänheiton taso laskee nopeammin kuin Haataisen taso.

Tero Pitkämäki on myös jo pitkän uran omaava urheilija. 13 vuotta sitten hän ylitti ensimmäisen kerran 80 metriä Kalevan kisoissa ja nyt mestaruus oli seitsemäs. Eteläpohjalaiset ovat ilmeisesti siirtyneet puukkokansasta keihäskansaksi, kun Mannio nakkasi hopeaa ja taisipa viitostilakin mennä Alajärvelle.

Aina törmään yleisurheilun kohdalla samaan häiritsevään asiaan, sen kapeuteen eli siihen että se nimenomaan ei ole yleisurheilua. Erikoistuminen tapahtuu niin kovin pieniin asioihin kuten yhdellä jalalla eteenpäin hyppäämiseen tai kahdentoista ja puolen kierroksen juoksemiseen vastapäivään.

Kognitiiviset ja sosiaaliset taidot eivät korostu juuri ollenkaan yleisurheilussa, mikä on sen heikkous. Joukkuepeleissä sen sijaan kauttaaltaan tarvitaan sosiokognitiivisia taitoja, ongelmanratkaisua ja monipuolisia fyysisiä ominaisuuksia laajemmin. Esimerkiksi jalkapalloilijan täytyy olla fyysisiltä ominaisuuksiltaan käsittämättömän nopea, vahva, kestävä, älykäs ja lajiteknisesti taitava.  Usain Bolt kertoi jonkun olympiavoittonsa jälkeen haluavansa pelata Manchester Unitedissä  jalkapalloa. Siinä olisi miljoonasuoni tossunvalmistajalle, kansa olisi ollut hulluna kiinnostuksesta, mutta minkäköhän tähden idea ei koskaan toteutunut...

Yleisurheilussa nostaisin ylitse muiden moniottelut. Niissä kilpaileminen ja valmentautuminen on erityisen vaativaa tasapainottelua. Muutamalla harjoituksella ei  tulla hakemaan mitalia. Hiukan ihmettelen otteluiden arvon väheksymistä. Esimerkiksi Hollannin yleisurheilukuningatar Schippers oli vielä pari vuotta sitten 8täysverinen 7-ottelija, mutta vaihtoi sitten menestyksekkäästi sprintteriksi.
---
Kimi ajoi mahtavasti tänään, kuin nuoruutensa parhaina päivinä. Unkarin kapealla radalla nousu sijalta 14 sijalle 6 oli kenties kauden paras suoritus sekä kuskilta että tiimiltä. Mukava oli huomata että Kimi oli taisteluhammas terävänä. Silloin pitää autoon olla luottoa. Voitto on taas yhden osakilpailun lähempänä, sanoisi Litti.
---
Vointi puoliok, Pokemon liikutti pikkuisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti