keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Yksinäisyys ja yhteys

Tänään oli melko tylsä päivä. Olin aika kipeä ja melkein koko päivän yksin. Sää oli hieno, mutta minusta ei ollut lähtemään Pokemon-jahtiin, joka on ollut viime päivien hitti. Ehkä huomenna sitten.

Seuraava pohdinta ei liity mitenkään tämän päivän omaan tylsyyteeni. Pohdin yksinäisyyttä yleisellä tasolla, pidetäänhän sitä jonkinlaisena hyvän elämän vastakohtana.

Yksinäisyys ja yksinolo ovat kaksi eri asiaa. Psykologisesta näkökulmasta katsottuna sopiva määrä yksinoloa on kokemuksellinen asia. Siksi se tarkoittaa yksilöille hyvinkin erilaisia asioita.  Jos kokee jäävänsä liian paljon ulkopuolelle ja yksin tai ihmissuhteita puuttuvan, niin silloin voi olla yksinäisyydestä kysymys.

Teologisessa mielessä yksinäisyys yhteyden vastakohtana nousee Raamatussa keskeisesti esiin. Alussa kerrotaan Jumalasta luojana. Luominen on sujunut suurelta arkkitehdiltä hienosti, mutta kaikki ei silti ole hyvin. Ihminen on yksin. Ihmiselle (!) luodaan nainen kumppaniksi, jottei tämän tarvitsisi olla yksin. Naisen ja miehen yhteys on siis eräs hyvän elämän peruspilari, toki aivan suvunjatkamisenkin näkökulmasta.

Toisessa ääripäässä on kadotus. Kadotuksen teologian aatehistoria on pitkä tarina, joten nyt tyydytään yksinkertaistukseen. Yksinkertaistettuna helvetti kuvataan tilaksi, josta Jumalan rakkaus ja läsnäolo puuttuvat täysin. Kysymys on siis äärimmäisestä yksinäisyydestä ja kivusta.

Paratiisi on ehjä yhteys ihmisten ja Jumalan välillä. Rakastuminen ja rakastaminen ovat pala paratiisia. Nyt siis puhutaan agape- eli lähimmäisenrakkaudesta, rakkauden korkeimmasta muodosta, joka toteuttaa Jumalan tahtoa.

Keskeistä hyvälle elämälle kristillisestä näkökulmasta on siis yksinäisyyden negaatio eli yhteys. Hyvän elämän kannalta yhteyden rakentaminen, ylläpito ja korjaaminen ovat keskeisiä taitoja. Moderneja ilmaisuja näille riittää vino pino, muutama esimerkki: vuorovaikutus, verkostoituminen, markkinointi, aktiivinen kuuntelu, tunneälykkyys, empaattisuus,  neuvottelutaidot, anteeksiantaminen, yhteistyö.

Ihmisen erottaa muista elävistä kehittynyt yhteistoiminta. En väheksy ollenkaan eläinten vaistoja ja yhteistoimintaa. Rationaalisuus ja käsitteellisyys joka tapauksessa erottavat ihmisten yhteiskunnat eläinten yhteysöistä. Yhteistoiminnalla ihminen on saavuttanut erittäin paljon.

Uutiset ovat täynnä kertomuksia yhteyden rikkoontumisista ja yrityksistä korjata välejä. Agapeta rikkoo synti. Jos syntiä ei olisi ei tarvittaisi CNN:ää eikä varmaan muitakaan uutiskanavia.
--
Aiemmassa blogitekstissä julistin, että tavoitteena oli saada tekstit valmiiksi klo 22 mennessä. Pari tuntia olen nyt myöhässä. Mitenkäs tämä näin. Joitakin keskeytyksiä on ollut, mutta sitä en voi syyttää. Ilmeisesti vain on niin, että pohtiminen ja asian tiivistäminen tekstiksi yksinkertaisesti on vain hidasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti