Turkissa olikin sitten isompi kahina. Toisena yönä peräkkäin sai nukkua CNN auki. Aivan tyhjästä tuli tieto noin klo 22.00, että käynnissä on vallankaappaus. Presidentti sai kansan mobilisoitua nopeasti kadulle, jonka jälkeen selvisi, etteivät puoluejohtajat eikä armeija ole kaappauksen takana. Päivän valjettua valkeni, että kulissien takana on käyty verisiä taisteluja. Kuolonuhrien määräksi arvioitiin 260, joten aivan pienestä kahinasta ei ollutkaan kyse.
Turkki on iso maa sekä pinta-alaltaan että väestöltään. Väestö on samaa luokkaa (78 milj,) kuin Saksassa (81 milj.) ja bruttokansantuote on puolet Saksan bkt:sta. Turkki on silta Euroopan ja Arabimaailman välillä aivan konkreettisessakin mielessä Bosporin salmen myötä. Sen on länsimaisin muslimimaista eikä siellä sovelleta islamilaista sharia-lakia.
USA:lle Turkki on erittäin tärkeä Nato-kumppani ja käyttää sen tukikohtia pommitusretkillään Lähi-itään. Olisi siis hyvä, jos Turkin kanssa säilyisi jonkinlaisissa väleissä. Pakolaiskysymys on oma problematiikkansa, joka tärkeydestään huolimatta painuu muiden kysymysten alle.
Lähipäivät kertovat, missä Turkki menee. Miten kapinayrityksestä selvittiin ja millaisiin toimiin kapinoitsijoita vastaan ryhdyttiin? Nykyinen presidentti on ristiriitainen hahmo, jolla on myös vastustajansa. Mitä heille käy? Onko kapina tekosyy demokratian nimissä kaventaa demokratiaa?
---
Vointi oli väsynyt osittain edellä ilmi tulleista asioista johtuen. Yöllä tuli nukuttua vähäisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti