tiistai 26. heinäkuuta 2016

Helteestä ja d-vitamiinista

Mahtava sää siunasi tätäkin päivää. Kirkas taivas ja 26 c lämmintä, ei moittimista, ei sitten yhtään.

Illalla tuli tehtyä parin kilometrin kävely. Myönnetään, että Pokemonit tietenkin tuli kerättyä talteen. Huvittavaa oli se, että lähes kaikki muutkin liikkeelläolijat olivat selvästikin samalla asialla. Siis valtaosa kylänraitilla liikkujista oli etsimässä näkymättömiä kuvitteellisia otuksia kännyköillään! Kyllä siinä isoisä ihmettelisi, että mitä ihmettä tälle maailmalle oikein on tapahtunut.
---
D-vitamiinista eli dopingista puhuttiin tänäänkin. Koko Venäjän joukkuetta sentään ei hyllätty olympialaisista. Mielestäni hyvä näin. Painonnostajat ja yleisurheilijat jäivät ulos. Kaikkien ulos jättäminen olisi ollut kohtuuton tuomio, koska ei tässä muidenkaan viattomuutta ole todistettu. Pääasia oli se, että nyt vastuu ei jäänyt yksin urheilijoiden päälle, vaan järjestelmää rangaistiin. Näin ei ole kaiketi ennen tapahtunut.
---
Norjan hiihdon  doping-juttu meni jotenkin kummallisesti.  Ykköstähti Sundby jäi puolitoista vuotta sitten kiinni sallitun astmalääkkeen väärästä käytöstä. Lääkäri oli määrännyt käytettäväksi Ventolinea oikean määrän, mutta liian pienessä ajassa. Juttu on sinänsä pieni, koska urheilijalla on todettu astma jo lapsena ja lääke on sellainen, mitä monella löytyy aivan omasta kotiapteekistakin.

Kummalliseksi asiasta tekee hiihtoliiton touhu asian ympärillä. Liitto otti kaiken vastuun niin perusteellisesti, että se korvaa urheilijalle jopa menetetyt palkintorahat, 100 000 euroa. Monella varmasti heräsi kysymys, että mitä kaikkea muuta voisi kaapin pohjalta vielä löytyä, jos on noin "asiantunteva" lääkäri puhumattakaan liiton halusta ja kyvystä salata asia .
---
Suomalaisina meidän ei pitäisi neuvoa muita ainakaan kovin suurella äänellä. Egyptin keihäskomeetta Abdelrahmani jäi kiinni kahdenlaisesta synteettisestä testosteronista. Valmentajana on Suomen vuoden valmentajaksi valittu Petteri Piiroinen, joka "yllättäen" ei tiennyt asiasta yhtään mitään. Eli tässä on se mainittu tilanne, jossa käryn käydessä kukaan muu kuin urheilija ei ota mitään vastuuta mistään. Ei tosin urheilijakaan asiaa tunnustanut.

En tiedä, miten tiiviistä valmennussuhteesta on kysymys. Erikoista kuitenkin on, jos valmentaja ei tietäisi kaikkea urheilijan ravinnosta, kuntoutuksista, lääkityksistä jne. Sitäkin voi tietenkin spekuloida, että mitä jos Piiroinen olisi oikeasti asian takana. Mitä hän voisi tehdä heittäjän jäätyä kiinni? Tunnustaisi ja kertoisi, että näin on aina meillä tavattu tehdä?  Silloin hän upottaisi paitsi itsensä, urheilijansa, ja maansa. Eihän se tietenkään niinkään toimisi.
---
Tätä kirjoitusta lopeteltaessa tapahtui se, mitä  jo valitettavasti osaa odottaa,  tieto väkivaltaisesta teosta. Ensitietojen mukaan 15 ihmistä on puukotettu kuoliaaksi Tokiossa. 45 on loukkaantunut hyökkäyksessä. Maailma on rikki.
---
Vointi ei ollut kovin vahva. Hiukan joutui tsemppailemaan yli voimiensa. Hauskaa oli se, että enemmän tuli puhuttua Ruotsia kuin Suomea tänään. Sellaista omalle kohdalle ei satu usein, joten virkistävää oli.  Hoitosuunnitelma saatiin viritettyä lääkärin kanssa, joten sillä suunnalla askelmerkit ovat vihdoin kunnossa. Niin ja mitä ihmeellisintä,  pääsin, jos en aivan kyytiin, niin Harley-Davidsonin selkään ainakin. Hetken oli miehekäs olo!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti