perjantai 15. heinäkuuta 2016

Nizzalainen törkytempaus

Päivä ainoana uutisena käsiteltiin Nizzan julmaa terrori-iskua, jossa kuorma-auto ajoi kaasu kaakossa väkijoukkoon tehden mahdollisimman paljon vahinkoa kahden kilometrin matkalla. Pari vuotta sitten spekuloin sillä, että jatkossa saadaan luultavasti tottua jatkuviin terrori-iskuihin Euroopan kaupungeissa. Miten kaukaiselta se silloin tuntuikaan ja miten arkea se onkaan nyt! Viikottain, ei aivan vielä päivittäin, kuullaan karmeita terroriuutisia Euroopasta, USA:sta tai Lähi-idästä.

11.9.2001 oli merkittävä aikakauden muutos. Vuosia oli eletty suotuista aikaa taloudellisesti. Ihmisten "suuri" huoli oli millenium, jonka pelättiin pysäyttävän kaikki tietokoneet. Ei käynyt kuinkaan vielä silloin. Tosin se muistetaan harvemmin, että milleniumina astui valtaan eräs eurooppalainen väliaikainen johtaja, jonka nimeä en nyt muista mainita. 11.9. länsimaalainen elämäntapa yllätettiin täysin. Täydellinen isku siviililentokoneilla USA:n keskeisiin symboleihin kavensi olemisen vapautta monella tavalla.

14.7.2016 saattaa myös olla siirtymä, kun historiaa aikanaan kirjoitetaan. Terrorismin kanssa on pikku hiljaa tultu siihen pisteeseen, että sen kanssa on opittava elämään. Avointa yhteiskuntaa ei täysin voi suojata siltä. Torjuntatyötä on silti jatkettava, isistä on pommitettava. Yhteiskunnan haavt5oittuvuus tulee säilymään ja kenties jopa lisääntymään. Kenties turvallisuusajattelu täytyy kokonaisuudessaan laittaa uusiksi. Voihan olla niinkin, että kaikkia kelmejä temppuja ei ole vielä nähty. Rekalla väkijoukkoon on jo aika äärimmäistä touhua samoin kuin lentokoneella vuorenseinään. Voi olla, että lentokentille ja -koneisiin on jatkossa vaikea iskeä. Yleisötapahtumat olisivat pelotevaikutukseltaan kelmeille kiinnostava kohde.
---
Kuten eilen arvelin vointi oli tänään parempi.
---
PS Tätä kirjoitettaessa tuli viesti, että nyt kahina käy Istanbulissa. On vielä epäselvää, mistä kyse. Luultavasti ei mistään mukavasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti