maanantai 18. heinäkuuta 2016

Hyvät nuoret ja epäreilut säännöt

Nuoret suomalaisurheilijat toivat tänään menestystä laajalla rintamalla.

Koripallossa nuoret (maailmanranking nuorissa 39) voittivat erään koripallon suurvalloista, Espanjan (maailmanranking nuorissa 8.). Koriksessa näyttää olevan jääkiekkoilusta tuttua jessepuljujärvi-ilmiötä liikkeellä. Sankariksi nousi 211 cm pitkä,19-vuotias Lauri Markkanen, joka teki käsittämättömät 33 pistettä ja ratkaisi ottelun 2 s. ennen loppua. Markkasen odotetaan asiantuntijoiden mukaan nousevan NBA-pelaajaksi ja jopa -tähdeksi, jos hän kehittyy 1 vastaan 1-pelaamisessa.

Yleisurheilussa on nuorten EM-kisat käyty Georgiassa. Suomalaiset toivat sieltä mukavat seitsemän mitalia. Pistetilastoissa Suomi oli kuudes! Aikuisten kisoissa sijoitus oli 28. Edellä olivat vain Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Espanja ja Italia. Taakse jäivät puolat, turkit, kreikat ja ukrainat.

Kysymys on tietenkin seuraava. Suomi on nuorissa yleisurheilun suurvalta Euroopan tasolla.  Miksi aikuisissa ollaan yksi surkeimmista? Lahjakkuudesta ei voi olla kysymys. Hyvä perustyö nuorissa pitäisi näkyä myös aikuisissa. Mihin kehitys tyssää?

Tinkimätöntä työtä vaaditaan paljon. David Söderberg on Vöyriläinen moukarinheittäjä, joka on maksimaalisella työllä saavuttanut 11 arvokisaedustusta, joissa hän on kolme kertaa on edennyt loppukilpailuun.  Tänä vuonna 37 vuotta täyttävä heittäjä on tehnyt pitkän uran. Hän on moukarimieheksi aika pieni,  185 cm ja painaa 96 kg. Pituus on ok, mutta paino tapaa olla huippuheittäjillä 105-110 kg.  Toinen esimerkki on valko-venäläinen 39-vuotias Ivan Tihon. Pituutta on 185 ja painoa 105. Tihon on heittänyt nipun arvokisamitaleja ja ennätys on huikea 86,53 (Söderberg 78,83). Kahdella pitkän uran tehneellä heittäjällä on eroa 10 kg ja 8 m.

En väitä, että Söderbergillä olisi kaikki Tihonin urheilulliset lahjat tai osaamista, mutta 8 m on hirvittävän paljon. Tihon on todistettavasti käyttänyt säännöllisesti dopingia. Yleisurheilussa on käytännössä kahdet säännöt. Onko tämä syynä suomalaishuippujen puuttumiselle? Ei viitsitä laittaa kaikkea peliin, kun tietää toisilla olevan toiset lähtökohdat. Söderberg on hävinnyt monta kertaa tulosluettelossa toisilla säännöillä urheileville. Siitä huolimatta hän on jatkanut sinnikkäästi urheilua ja halunnut kehittyä. Useimmat nuorten mitalistit ovat tehneet toisin.

Kysymys on tietenkin myös rahasta. Tero Pitkämäki on tienannut paljon yleisurheilijaksi, koska hän on pitkän uransa urheillut absoluuttisella huipulla. Hän on hankkinut urheilulla leipänsä. Söderbergilla on varmasti aivan toiset liksat. Keskitason urheilijalle ei löydy elantoa urheilusta. Siksi lahjakkuudet lopettavat. Suomessa on niin hyvä koulutusjärjestelmä, että hyvän elintason saavuttaminen on helpompaa sitä kautta.

Homma pitäisi saada reiluksi. Keinot ovat aika itsestään selvät. Doping-kontrolli pitäisi ulottaa kaikkiin maihin yhtäläisenä. Tähän on pyritty varsin tehottomasti. Nythän monissa maissa ei varsinkaan harjoituskaudella testata ollenkaan. Ennätykset pitäisi nollata heti, kun kontrolli toimii kunnolla. Toinen vaihtoehto olisi kaiken salliminen, jos valvonta on mahdotonta. Se olisi aika kyyninen vaihtoehto, joka ainakin saisi monta lahjakkuutta lopettamaan.
---
Voinnissa ei mitään mainittavia muutoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti