Demokraatit ovat nyt virallisesti valitsemassa presidenttiehdokastaan. Hillary Clinton on valtavan pitkän kampanjan jälkeen saamassa ehdokkuuden itselleen ensimmäisenä naisena koskaan. Suora lähetys on jatkunut jo monta tuntia. Itse Bill Clintonin nimi on puhujaluettelossa.
Hengennostatuksessa käytetään ansioituneita demokraatteja. Tällaisia ovat esimerkiksi entiset presidentit. Näitä on vielä elossa kaksi, Jimmy Carter ja Bill Clinton. Syöpää sairastava 91-vuotias Carter oli lähettänyt videoterveydyksen kokoukseen. Siitä tulikin mieleen, että ensimmäisen kerran seurasin USA:n presindentinvaaleja vuonna 1980.
Olin tuolloin 7-vuotias, ja vaaleista puhuttiin yleisesti paljon silloinkin.Georgialainen maapähkinäfarmari Carter kilpaili Ronald Reagania vastaan. Hyvin muistan tappion tunnelmat tuolloin. En tiedä miksi asia oli pikkupojalle niinkin tärkeä. Regania pidettiin uhkarohkeana "sotahulluna". Ehkä häneen liitettiin enemmänkin juuri niitä samoja pelkoja, mitä Trumpiin nykyään nostaa esiin. On hyvä muistaa, että Reaganin valtakausi jäi historiaan hyvin menestyksekkäänä. Länsi voitti kylmän sodan. Saksa yhdistyi ja Neuvostoliiton kontrolli Itä-Euroopasta lipesi. Carterin mittavat saavutukset presidenttikauden jälkeen olivat hyvänstekeväisyys- ja ihmisoikeushankkeiden puolella. Nobelin rauhanpalkinnon hän sai vuonna 2002.
Onkohan USA vielä valmis naispresidenttiin vai turvaudutaanko turvattomana aikana miehiin? Trump tulee kovalla vauhdilla ja on juuri ohittanut gallupeissa Clintonin. Tuttavapiirisäkin jo moni uskoo Trumpin voittoon. Toki se olisi loogista jatkoa tähänastiselle huimalle voittokululle. Puoluetoimistoissa lasketaan kovasti, että mihinkä ihmisryhmiin kannattaisi nyt panostaa. Myös äänestysprosentti ratkaisee paljon. Mielenkiintoinen kamppailu on joka tapauksessa tiedossa.
---
Carterin lapsenlapsi käytti isoisänsä syöpätaistelusta ilmaisua:" Miracle of sciense and power of prayer." Se oli pysäyttävästi sanottu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti