torstai 14. heinäkuuta 2016

Porinaa Porista

SuomiAreena on keskustelutapahtuma, joka järjestetään vuosittain Porissa. Järjestäjinä ovat Porin kaupunki ja MTV.

Eri alojen merkkihenkilöt kokoontuvat kuuntelemaan alustuksia ja keskustelemaan kesäisissä merkeissä. Hieno mahdollisuus tuulettaa ajatuksiaan. Esikuvana ovat Olof Palmen puheet Visbyssä Almedalin puistossa vuonna 1968. Ruotsissa tästä on kehittynyt Almedalsveckan, joka on suora esikuva SuomiAreenalle.

SuomiAreenan tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia. Ohjelmaa katsoessani jäin miettimään, että oikeastaan tuolla olisi ollut mukava olla paikan päällä. Toki Maikkarilla tulee paljon ohjelmaa aamuin  illoin.

Vieraat ovat olleet mielenkiintoisia pääministeristä arkkipiispaan. Yksi on kuitenkin ollut ylitse muiden. Kuka voisi Suomessa aiheuttaa liikennekaaoksen ja täyttää esiintymistilan silmänräpäyksessä? Vastaus on Anneli Auer, joka tosiaankin sekoitti liikenteen tänään. Moni arvioi kriittisesti rikollisen kutsumista hyvien ihmisten pöytiin (hänellähän on voimassa oleva tuomio suhteestaan lapsiinsa). Auerin tapaus on rikoshistoriallisesti niin poikkeuksellinen ettei sitä voi viivata yli ja mediakiinnostus on taattu. Taisi tässä tulla Auerille vähän kirjanmyyntikillinkejäkin. Hänhän on kirjoittanut kirjan "Murhalesken muistelmat". Lisäksi miljoonakorvaukset odottavat turhasta vankilassa istumisesta.

Puolueet ja niiden puheenjohtajat ovat hyvin esillä. Halpapopulistmilta ei täysin voi välttyä, mutta oppisitiosta kuuluu rakentaviakin puheenvuoroja. Heinäluomakin on esiintynyt kuin valtiomies. Politiikan ulkopuolelta on otettu runsaasti esiin mielenkiintoisia teemoja, kuten teknologia, terveys, pelit, bisness ja teollisuus.
---
Britanniassa vaihtui valta. Theresa May, 59, saa tehtäväkseen luotsata brexit maaliin. Entinen päämisnisteri David Cameron piti parlamentille puhetta lähtevänä pääministerinä. Oli kerrassaan hervottoman hauska puhe. Puhetaidon puutteesta ei brexitissä näköjään ole kyse.
---
Vointi oli tänään vielä sellainen puolivaikea. Kotimaanmatkailua tuli harjoitettua ja maakuntarajat ylitettyä. Kohteena oli pirkanmaalainen kunta, jossa on noin 2000 asukasta. Eniten valtuustopaikkoja on perussuomalaisilla. Siinä pientä pähkinää.

2 kommenttia: