perjantai 22. heinäkuuta 2016

Isku jälleen viisi vuotta iskun jälkeen. (päivitetty)


Tänään tuli kuluneeksi viisi vuotta Utöian terrori-iskusta. Yksinäinen susi sai yllätettyä  kaikki huolellisesti valmistellulla  monivaiheisella iskulla, johon kukaan ei osannut varautua. Sen jälkeen maailma on muuttunut. Terrorista on tullut arkea, iskuja on lähes päivittäin. Uusi, kansainvälinen terrorismiaalto liittyy pitkälti raakalaismaisen ISIS;n toimiin. Sitten on nämä yksinäiset eristäytyneet sudet. Kukaan ei tiedä paljonko iskuja on vuosien varrella ennalta torjuttu. Määrä on moninkertainen joka tapauksessa.
---
Tätä kirjoitettaessa tuli tieto uudesta iskusta Saksassa. Yksinäinen susi oli nyt iskenyt Münchenissä. Silmitön ammuskelu johti yhdeksän ihmisten kuolemaan ja kymmenien loukkaantumiseen.

Länsimaalaisessa yhteiskunnassa ihmisten, tiedon ja tavaroiden vapaa liikkuminen on maksimoitu. Yhteiskunta rajoittaa ja valvoo jäsentensä elämää mahdollisimman vähän. Vapaus on keskeinen yhteiskunnan kulmakivi.

Mutta kauanko siedämme näitä jatkuvia iskuja? Viranomaiset tekevät parhaansa ja ovat ehkäisseet lukuisia iskuja. Jossakin vaiheessa tullaan vaatimaan lisää valtuuksia viranomaisille. Vapauden maksimoiminen on muuttunut vaaraksi itsellemme. Nyt pitäisi olla ajoissa viisas ja miettiä, miten hallitusti voitaisiin ryhtyä vähentämään yhteiskunnan haavoittuvuutta.
---
---
Ei ole pienintäkään epäilystä siitä, kumpi on hurjempaa touhua, formula vai kilpapyöräily. Tällainenkin asia tuli tänään mieleen molempia lajeja seuratessani. Formuloissa laitetaan heti sadekelin renkaat päälle ensimmäisten vesipisaroiden tipahdellessa. Suuremman sateen iskiessä turva-auto tuodaan pikaisesti radalle.

Toisin on kilpapyöräilyssä, eli tarkoitan nyt Ranskan ympäriajon vuoristoetappeja. Siellä ei tunneta turva-autoja eikä sadekelin renkaita. Jyrkän mutkaisen mäen laskeminen toista sataa kilometriä tunnissa kaatosateessa sileillä renkailla tiiviissä pyöräilijöiden  nipussa vaatii paljon (hullun-)rohkeutta. Onnettomuuksia on onneksi tapahtunut olosuhteisiin nähden yllättävän vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti