sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Valta ja mielivalta

Ei tullut vielä ansaittua Lamborghinia, mutta Minillä ajelu oli kyllä aivan kivaa.

Tänään olen pohtinut valtaa ja mielivaltaa. Suomalaisina meillä on poikkeuksellisen vahva luottamus vallanpitäjiin ja toisiimme, mikä on mahtava juttu.

Valta kuitenkin muuttuu yllättävän äkkiä mielivallaksi. 19-vuotias alikersantti voi olla varsin pidäkkeetön vallankäyttäjä tietyissä olosuhteissa. Näin varsinkin, jos alainen on kasvoton ja systeemi suosii voimankäyttöä. Sama pätee aikuisiinkin, mielivalta pulpahtaa äkkiä esiin siellä missä vain sille tilaa suodaan. Valta on valtavan vaarallista. Huvittavia ovat rauhanmarssit, jotka muuttuvat väkivaltaisiksi.

Mitä asialle voi tehdä? Erittäin tärkeää on, että vallankäyttö on avointa ja reilua. Vallankäyttäjän on oltava tietoinen siitä, että hänen tekojaan tarkkaillaan. Kaupoissa, joissa on isot peilit joista asiakkaat näkevät itsensä, tapahtuu vähemmän myymälävarkauksia. Ihmisen käytös muuttuu, kun hän tietää että häntä seurataan, vaikka vain näkemällä oman kuvansa.

Väitän että sivistys on toinen asia joka vähentää mielivaltaa. Sivistynyt ihminen pystyy hillitsemään impulssejaan ja kommunikoimaan neuvottelemalla. Sivistykseen liitän koulutuksen lisäksi kyvyn ajatella kriittisesti ja puntaroida asioita omalla järjellä. Sivistys on myös sydämen sivistystä, joka syntyy hyvien mallien ja esimerkkien perusteella. Myös huonot mallit voivat tuoda mukanaan sivistystä, "tuollaiseksi en ainakaan minä ryhdy." Ikä varmasti tuo sivistystä mukanaan.

Organisaatiouudistuksia tehdään kaikkialla liukuhihnalta. Syynä yleensä säästöt. Mutta miksi niin harvoin kerrotaan, paljonko todellisuudessa säästetään? Kuntaliitoksia täytyy tehdä säästöjen vuoksi, mutta ei kerrota paljonko säästöt todellisuudessa ovat. Mielestäni avoimuutta, reiluutta ja sivistystä olisi se, että mahdollisimman tarkat laskelmat lyödään pöytään ennen päätöksiä. Tämä senkin vuoksi, että suuri osa uudistuksista on paljastunut lopulta täysin turhiksi taloudellisessa mielessä. "Rakenneuudistukset" muuttuvat helposti yhteiskunnalliseksi mielivallaksi, joiden ainoita hyötyjiä ovat kalliit konsultit.

Vointi ollut kohtuullisen hidas tänään. Pakkanen on tullut ja ulos ei v. iitsi nyt mennä. Silti päivä ollut hyviä asioita täynnä niin paljon, että luettelemaan ei kaikkea pysty. Huomenna pääsee tutustumaan varuskuntaan. Mielenkiinnolla odotellaan.

PS. Satuin katsomaan lajia, jota seuraan harvoin. Lentopallossa pelattiin Suomen cupin finaali VaLePa - Tiikerit. Peli oli tasoltaan kerrassan mahtavaa viihdettä. Hienoa, että maajoukkuemiehiä pelaa kotimaisessa sarjassa. Olli-Pekka Ojansivulta maailmanluokan suoritus. 33 pistettä yhdessä pelissä on käsittääkseni mielettömän paljon. Muitakin huippusuorituksia pelissä oli. Olli Kunnari pelasi ajoittain upeaa peliä.

PS2 V-tyyli tuli mäkihyppyyn 90-luvun alussa. Hurjin lentäjä kaikista oli Noriaki Kasai, jonka lentoasento oli sellainen että hän oli aivan suksien välissä ilmalennon aikana. Kasai voitti lentomäessä vuonna 1992 maailmanmmestaruuden. Tänään sama mies voitti maailmancupin kilpailun 41-vuotiaana. Iso hatunnosto iloiselle veijarille!


1 kommentti:

  1. Täälläkin katsottiin lentopalloa. Minun mielestäni kentän huippu oli ehdottomasti pelinrakentaja Kerminen. Terveisiä varuskuntaan. Elina P

    VastaaPoista