tiistai 21. tammikuuta 2014

Fadime

Tänään on "Fadime-päivä". On kulunut 12 vuotta siitä, kun Ruotsissa isä murhasi kurdityttärensä kunniasyistä.

Fadimen ruotsalainen poikaystävä Fredrik oli kuollut neljä vuotta aiemmin liikenneonnettomuudessa. Perheen isä ei ollut hyväksynyt suhdetta. Tilanne kärjistyi, kun Fadime oli salaa käymässä entisen poikaystävänsä haudalla. Isä saapui paikalle ja ampui tyttärensä. Fadime oli itse nostanut kunniaväkivallan julkisuuteen. Isä sai teosta elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Ruotsissa asia on edelleen kipukohta. Kunniaväkivalta on enemmän tai vähemmän arkea edelleen joidenkin maahanmuuttajaryhmien keskuudessa. Monet naiset elävät jatkuvassa pelossa.

Yhteisöllisen ja yksilöllisen kulttuurin kohtaavat kivuliaasti. Yhteisölllisessä perhesuhteet ovat tiiviitä, ajatellaan, että tyttäret ja naiset ovat suvun omaisuutta ja kauppatavaraa, jotka kantavat sukunsa kunniaa. Perheen miesten tehtävänä on pitää huolta suvun kunniasta. Jos naiset vievät suvun kunnian, miesten tulee palautta se ääritapauksessa tappamalla nainen. Esimerkiksi Jordaniassa tämä on ollut yleistä ja miehet ovat pitkään selvinneet nimellisillä tuomioilla veriteoistaan. Naisia on sijoitettu vankiloihin turvaan sukunsa miehiltä. Intiassa ja Pakistanissa on ollut paljon tapauksia, joissa uskottomaksi katsottujen naisten ulkonäkö tuhotaan esimerkiksi heittämällä happoa heidän kasvoilleen tai leikkaamalla nenä irti.

Suomessakin kunniaväkivaltaa esiintyy lievemmissä muodoissa, vaikka kunniamurhista minulla ei ole varmaa tietoa. Fadimen tarina pitää aihetta esillä ruotsissa tänään. Hänestä on tullut tavallaan pyhimys, jota muistetaan vuosittain. Ruotsissa tämä on tärkeä tarina ja siellä tämä erittäin tuomittava ilmiö on arkea monelle naiselle päivittäin.

Vähän lievempi pakkanen oli tänään. Uskaltauduin kauppa-autolle, jossa oli 12 astetta lämmmintä. Vointi aikaa samaa kuin eilen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti