torstai 2. tammikuuta 2014

Salaatti kasvaa

Eilinen päivitys olikin jäänyt luonnosten kansioon, enkä sitä oikein enää kehtaa julkaista.

Presidendin uudenvuoden puhe oli terävää analyysiä Niinistöltä. Realistista analyysiä maailmasta ilman haihatteluja puoleen tai toiseen. Maailmanpolitiikka on liikkeessä. Ne asetelmat, joita on totuttu pitämään kiveenkirjoitettuina eivät sitä välttämättä enää ole. Suomen täytyisi nyt olla sukkela toimija mannerlaattojen liikkuessa. Silloin on katsottava eteenpäin eikä vain huutaa menneisyyttä takaisin. Pidän Niinistön tavasta pitää koko puhe kahdella kotimaisella. Entinen tapa "kansalaiset, medborgare!", oli hyvin keinotekoinen. Pieni osa puheesta pidettiin ruotsiksi ja isompi osa suomeksi.

Ylioppilaskirjoitusvalmentajana (itse itselleni keksimä titteli) olen juuri tutustunut ruotsinajan kuninkaallisiin. Viimeksi eilen Kustaa Vaasaan. On käsittämätöntä, miten yhden ihmisen elämäntyö voi vaikuttaa laajasti läpi vuosisatojen. Vaasa irrotti valtion pohjoismaisesta Kalmarin unionista ja loi pohjan Ruotsin valtiomahdille. Valtakuntaa laajennettiin uudisraivaamalla Pähkinäsaaren rajojen yli Suomessa eli idän ja lännen rajaa työnnettiin itään päin. Uskonpuhdistuksen tuominen Ruotsiin oli myös Vaasan poliittista viisautta tai ainakin taktikointia. Vaasan halusi pienentää kirkon valtaa ja rahan tarve oli erittäin suuri. Vaasa oli ostanut Puolasta luotolla laivaston sotaansa ja velat piti maksaa takaisin. Kirkolla sattui sopivasti olemaan (ylimääräistä). Seurakuntia rokotettiin mm. siten, että suurin kirkonkello piti luovuttaa kruunulle.

Tulihan siinä sivussa Helsinki perustettua, määriteltyä kuninkuudesta perinnöllisen ja määritettyä ruotsin kansallispäiväksi 6. kesäkuuta, mikä oli Vaasan kruunajaispäivä vuonna 1523. Vaasa oli huonosti oppinut, mutta kova ja älykäs persoona. Hänen ansiokseen jälkipolvet laskevat sen, että Vaasa osasi kerätä ympärilleen oikeita neuvonantajia ja osasi myös kuunnella heitä tiukan paikan tullen.
---

Sää on ollut lämmintä ja salaatti on alkanut kasvaa puutarhassa. Jouluruoan jälkeen onkin hyvä tankata terveellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti