maanantai 6. tammikuuta 2014

Loppiainen

Sinne se sitten meni esikoinen armeijan harmaisiin yhtenä sukunimenä kahdestatoista tuhannesta. Harmaa oli päiväkin, ei lumihiutalettakaan maassa. Jossakin paikassa näytti olevan karjaa ulkona. En tiedä onko kuinka yleistä tähän vuodenaikaan.

Omana haasteena on unirytmin laittaminen kuntoon. Lomalla on tullut valvottua tosi myöhään. Hiljaisuus on ollut hurmaavaa ja samalla se on ollut yhteistä aikaa muiden kanssa. Sitähän loman pitää ollakin. Mutta nyt siis alkaa olla aika normalisoitua.

Pysähdyimme juna-asemalla lippuasioita hoitamassa, jolloin lujahdin luvan kanssa paikallisellle R-Kioskille. Kaffit piti saada ja katsoa vähän ympäriinsä. Yksi asia pisti silmään. Siinä, missä kirjakaupat tyhjenevät kirjoista, niin kioskeissa kirjojen määrä kasvaa. Hittipokkareita nimekkäiltä tekijöiltä on tarjolla hyvinkin runsaasti. Pokkareita alkaa olla tarjolla myös ruotsiksi ja englanniksi. Näin täällä yksikielisessäkin Suomessa. Ensimmäistä kertaa mukana ovat myös kovakantiset kirjat mukana. Niitä kuluttajat eivät vielä myyjien mukaan ole löytäneet kovinkaan hyvin.

Lehdistö on sitten oma lukunsa. Jokaiselle alalle tuntuu olevan omat harrastelehtensä. Olen joskus ihmetellyt historia-lehtiä, joissa kerrotaan valittuja tarinoita historiasta, vaikkapa Napoleonin sotatouhuja. Tulee mieleen, että nuohan voisi aivan yhtä hyvin lukea ilmaiseksi vanhoista oppikirjoista tai Wikipediasta. Mutta on kai niin, että hyvälle tarinalle on kysyntää uudelleen lämmitettynäkin.

Mutta lukevatko ihmiset tosiaan niin paljon, kuin tarjonta antaa ymmärtää? Kaikki kun muka ovat niin kiireisiä. Yhden kirjan lukeminen on helposti kymmenen tunnin projekti. Löytyykö aikaa niin paljon? Ja toiselta puolelta katsottuna se ei ole kuin menopaluu junamatka Helsinkiin odotuksineen. Onko ihmisten lisääntynyt koulutustaso johtanut siihen, että tosiaan luetaan enemmän. Havainnot nuorista puolestaan kertovat aivan päinvastaista. Ainakin sanomalehtien lukeminen on muuttunut vieraaksi. Kännykältä toki luetaan uutisia aiempaa enemmän.

En ole miettinyt mitään uudenvuodenlupauksia. Lukuharrastusta voisin hiukan lisätä sillä ajatuksella että ulkomaankielistä lukemista olisi luetusta vähintään puolet. Kirja kuukaudessa voisi olla aivan hyvä tahti. Eihän se paljon ole, kun lukee muutakin mutta jotakin kuitenkin. Toisena voisin lisätä konsolipelaamista, ihan henkisenä haasteena. Se on asia, johon mielenkiinto on kadonnut täysin jo vuosia sitten. Olisi tärkeä pitää itseään vähän ajan tasalla, missä nuorison ajatukset liikkuvat.

Vointi ollut tänään kohtuullisen hyvä. Mukava oli käydä vähän tuulettumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti