keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Pääministeri etsinnässä

Pari päivää sitten ihmettelin takaovesta pikkuasiana tuotua Nato-sopimusta. Kuka meidän isoista asioistamme oikein päättää, kun asia ei ole ollut eduskunnan, edes ulkoasianvaliokunnan tiedossa?Arhinmäki väitää, että edes hallituksessa ei ole asiasta keskusteltu hänen aikanaan ja hän oli sentään ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen. Miten tätä on siis valmisteltu ja kuka on ollut salaisen valmistelun taustalla? Tämähän on hiukan kuin Rydin "henkilökohtainen" sopimus aseveljeydestä Saksan kanssa aikanaan. Haglumd on ollut ainakin asialla. Kenokaulan on täytynyt olla yhteistyössä ainakin presidentin ja pääministerin kanssa. Kovin paljon suurempi päättävä porras ei ole voinut olla.

Pääministeripuolueessa vaihtuu pian valta. Ainoa kisaan mukaan ilmoittautunut on tällä tietoa ministeri Jan Vapaavuori. Lupaava  Petteri Orpo jäi kisasta pois.  Gallupien mukaan suosituin pestiin olisi Alexander Stubb, joka ei ole kuitenkin vielä ilmoittanut aikomuksistaan. Ministerisnaiset Henna Virkkunen ja Paula Risikko ovat arvailujen kohteina. Merkittävää kannatusta heillä tuskin kuitenkaan on. Ihmettelen miksi konkariosasto on pois laskuista. Minusta on näyttänyt siltä, että Kimmo Sasi on parhaimmillaan juuri nyt poliitikkona. Näyttäisi, että ärsyttävimmät särmät ovat hänestä hioutuneet pois. Sasilla on valtava osaaminen ja tietomäärä taustalla. Ikää on 62 eli selvästi vähemmän kuin presidendillä.

Ben Z pystyisi hoitamaan homman, mutta on aiemmin kieltäytynyt ministeritehtävistä migreeniin vedoten. Ilkka Kanerva on voimissaan taas ja samat sanat pätee kuin Sasiin. Hänellä tosin taitaa olla henkilökohtainen ongelma tekstiviestien kanssa. Joka tapauksessa hiukan ihmettelen, ettei Kokoomuksessa ole juurikaan kiinnotusta vireitä konkareita kohtaan.

Jäljelle jäävät Vapaavuori ja Stubb. Maltillisen ja monipuolisen Kataisen saappaat ovat kovin isot täytettäviksi. Hän nosti Kokoomuksen pääministeripuolueeksi parin vuosikymmen jälkeen. Maalta tuleminen oli varmasti hänen etunsa ja ikänsä puolesta hän voi tehdä vielä todella hienon uran Euroopan kentillä.

Kollega kuvasi osuvasti Stubbia nauravaksi puuhevoseksi. Hän on positiivinen ja kansanomainen johtaja. Kansansuosiota riittäisi ainakin nuorekkaissa city-piireissä. Somen hyödyntäjänä ylivoimainen ykkönen. Stubb osaa innostaa ihmisiä ja hän edustaa kansainvälisintä osaa suomalaisista ja on naimisissa englantilaisen lakimiehen kanssa. Stubb osaa sujuvasti viittä eri kieltä, eikä ole mitään syytä epäillä hänen taitojaan Euroopassa.  Mitkä ovat ansiot kotimaassa? Parhaat taitavat olla ikämiestriatlonissa. Saavutuksia toki nekin.

Oikeustieteen kandidaatti Vapaavuori on ollut paljon esillä julkisuudessa ja näyttää siltä, että hän on osa Kataisen suunnitelmaa. Hän on ilmoittanut jatkavansa Kataisen linjalla, mutta se on yleensä huono merkki jos ehdokkaalla ei ole mitään omaa annettavaa.  Ja onkohan hän tutustunut Suomeen Helsingin ulkopuolella.  Tästä tulee vielä mielenkiintoista. Toivottavasti filosofian tohtori Stubb lähtee mukaan. Jos ei lähde, niin sitten terveystieteiden tohtori Risikollakin voi olla sanansa sanottavana.
---
Vointi ollut tänään varsin vaikea. Silmäkivun takia olen ollut pimennetyssä huoneessa aurinkolasit päässä. Välillä hermokipu äityy ja välillä helpottaa. Avustaja on saanut olla koko ajan huutomatkan päässä. Tilanteita on ollut terävien kipuhuippujen ja tasaisemman kivun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti