perjantai 11. huhtikuuta 2014

Jorma Ollilan muistelmat

Jorma Ollilan muistelmat tuli luettua loppuun. Tämä on tärkeä puheenvuoro joka kuvaa suomalaista lähihistoriaa. Se voisi aivan hyvin kuulua sotien ja YYA-sopimusten ohella 1900-luvun Suomen historian oppimäärän ytimeen. Nokia muutti Suomea paljon varsinkin 1990-luvulla. Silloin syvästä lamasta nouseva valtio sai melkoista vipua kansainvälistyvästä rohkeasta yhtiöstä. Oikeastaan Nokian vaikutus oli globaalisti valtava, kun se täytti maailman edullisilla ja toimivilla matkapuhelimilla. "Nokia, connecting people"  tarkoitti sitä, että ihmiset saattoivat olla aivan uudella tavalla yhteydessä toisiinsa."Tavara ei tee onnelliseksi, mutta sen se tekee, että voi pitää ihmisiin yhteyttä." Näin minua opetti eräs nuori opettajakollega vuonna 1996, kun oli hankkinut legendaarisen Nokia 2110- gsm-puhelimen. Hän asui 500 km päässä kotiseudultaan ja torjui ikäväänsä puhelimella.

Ollilan tarina on rehellisen oloinen. Hän käy rauhallisesti läpi huikeat onnistumiset ja aallon harjalla olemisen. Niin sanottu viisikko johti dynaamisesti Nokian menestykseen. Ryhmä oli paljon enemmän kuin osiensa summa. Tiimi pysyikin kasassa toistakymmentä vuotta kunnes kolme jäsenistä siirtyi muihin suuriin yrityksiin Suomessa.

Myös Nokian epäonnistumisiin Ollila käy kiinni rohkeasti itseään ja omaa rooliaan säästämättä. Ensimmäinen kriisi oli 90-luvun alussa. Kalle Isokallio, joka nykyisin esiintyy jälkiviisaissa perjantaisin klo 8.45, oli eräs avainhenkilö Nokian säilymisen kannalta. Hän johti yritystä niin huonosti, että Ericsson ei lopulta halunnut ostaa niin huonokuntoista yritystä. Niinpä Nokia säilyi itsenäisenä ja Isokalliosta tuli romaanikirjailija ja "jälkiviisas". Seuraava, teknisempi kriisi oli 1996 ja 2004 oltiin jälleen ongelmissa. Näistä Ollila ja viisikko selvisivät kovalla analyysillä ja työllä. 2007 Nokia oli korkeimmalla huipullaan, mutta seinä oli pian vastassa. Samana vuonna tuli I-Phone, johon ei oltu ollenkaan valmiita. Nokian vastaus eli N97 oli katastrofi tärkeimmällä hetkellä. Ohjelmisto-osaaminen ei ollut pysynyt yhtiössä ajan tasalla ja peli oli tavallaan menetetty. Uusi johto ei osannut kääntää ruoria tarpeeksi nopeasti.

Nokian romahduksessa Ollila antaa tunnustuksensa myös Steve Jobsille ja myös Samsungille. He käyttivät tilaisuutensa oivasti hyväkseen. Katkeruutta hän ei tuo esiin, vaikka hänen elämäntyönsä tavallaan tuhottiin. Tuo on pohjalaista kypsyyttä. Seuraajansa virheet hän kuitekin käy läpi ja tunnustaa omankin osuutensa.

Ollilan kirjaa voi lämpimästi suositella monestakin syystä. Mainitsemani lähihistoria on yksi. Kirja on myös johtamistaidon oppikirja. Ollilan johtamiseen on alusta asti kuulunut arvojohtaminen ja kova työmoraali. Nokia onnistui toimillaan voittamaan asiakkaiden ja operaattorien luottamuksen. Isommat skandaalit onnistuttiin Ollilan kaudella välttämään. Rohkea kansainvälistyminen kuului myös Ollilan oppeihin. Miten tämä on Kurikasta lähteneelle maaseudun miehelle mahdollista? Itse asiassa Pohjanmaalta on lähdetty runsain joukoin Amerikkaan jo 1800-luvulla. Kunnianhimo, ennakkoluulottomuus ja kova päämäärätietoisuus kuuluu pohjalaiseen perusluonteeseen.

Ollila lähti jo lukioikäisenä silloisesta kotipaikastaan Vaasasta hakemaan kansainvälisyyttä kansainväliseen kouluun Britteihin. Jatko-opintoja Ollila suoritti Lontoossa ja johtamisen paras korkeakoulu taisi olla työpaikka amerikkalaisessa Citybankissa. Siellä oli kehittynyt organisaatio ja sisäinen koulutus, liikuttiin eri tasolla kuin Suomen tuon ajan pankeissa. Palatessaan Suomeen ja liittyessään Nokiaan hänellä oli sellaista annettavaa, mitä Suomessa tarvittiin tuolloin.

Nokian tarina on kertomus siitä, että kaikki on mahdollista myös pieneistä Suomesta käsin. Se kertoo vahvasta innovatiivisuudesta, dynaamisuudesta, kovasta työstä ja kyvystä toimia yhdessä.Toivottavasti Nokian tuoma osaaminen ja noste saadaan yhä tuottamaan suomalaisessa juuri nyt kituvassa kansantaloudessa. Toivottavasti emme juutu takapajulaksi, vaan jatkossakin pystymme kilpailemaan jopa piilaakson kanssa.

Ollila sanoo itseään aikaansaavaksi toiminnan mieheksi. Se näkyy tekstissä. Sitä on helppo lukea, koska se on koko matkan selkeää ja loogista tekstiä. Ehkä kriisejä kuvataan moneenkin kertaan, jolloin tulee hiukan turhaa toistoa. Silti kysymyksessä on  laadukas ja viimeistelty kirja. Nämä asiat ihmisten on hyvä tietää Nokian ainutlaatuisesta tarinasta.

Ylihuomenna Ollila olisi Vaasassa esittelemässä kirjaansa. En tiedä, vaikka kävisin katsomassa kirjoittajia (toisena Harri Saukkomaa) paikan päällä.
---
Vointi oli vähän uninen pitkälle iltapäivään saakka. Uskaltauduin ulos. Keli oli sellainen, että tuulimyllyt varmasti pyörivät hyvin. Vastatuuleen polkiessa meinasi vallan henkemästyä, kuten vanha luokkatoverini tapasi sanoa. Illalla on saanut takuta hermosäryn kanssa, joka on kuitenkin ollut hallinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti