sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Mihin Hornetteja tarvitaan?

Ylioppilaslääkintämies pudotettiin juhlasta arjen puolelle varsin karusti. Kahdelta päättyi loma ja lähtö Kuopion suuntaan sotaharjoitukseen ilmavoimien kuorma-auton lavalla oli klo 7.00. Sitä ennen oli tietenkin pakattu varusteet, omat ja yhteiset. Selfie tuli matkan varrelta ja voi kyllä kertoa, että se oli ryytyneisyydessäään poikkeuksellisen katu-uskottava. Ainakin armeijan käyneet pystyvät  eläytymään niihin hetkiin, kun ei jaksa eikä huvita. Mutta mikäpä kasvattaa, jos ei tuo.
---
Ostin uudet kesärenkaat autoon noin kuukausi sitten. Yhdessä renkaassa huomattiin pari päivää sitten pientä tyhjenemistä. Yöllisellä maakuntamatkallani olisin mielelläni tarkistanut ilmanpaineet, mutta ei onnistunut. Jopa 24h-asemalla oli ilmaletkut kerätty pois. Mitähän jos tilanne oikeasti olisi päällä ja ilmaa ihan oikeasti tarvitsisi.
---
Viime viikkoisista ilmatilan loukkauksista puhutaan vieläkin. Julkisuuteen annettu kuva oli alun alkaen jo tosi epäselvä. Suomella on ollut se linja, että kaikista alueloukkauksista tiedotetaan julkisuuteen. Niin tälläkin kerralla. Näin toimimalla on saatu kyseiset tilanteet vähenemään huomattavasti. Kansalaisille on annettu kuva, jopa pääministerin suulla, että Suomen reagointivalmius olisi hyvinkin nopea, että "koneet olisivat siivellä alka aikayksikön." Sitten julkisuuteen vuoti tietoja, joiden mukaan koneet eivät olleet lähteneet liikkeelle lainkaan. Ensin tarjottiin selitykseksi, että ylityövapaiden takia ei poikkeuksellisesti ollut valmiutta. Karu tosiasia kuitenkin taitaa olla se, että mitään valmiutta ei ollut tarkoituskaan olla. Kun kolmaskin tilanne tuli saman päivän aikana, noustiin sitten ilmaan ainakin muodon vuoksi. Kyllähän tämä nyt sitten väistämättä herättää sen kysymyksen, että mihinkähän tarkoitukseen niitä Hornetteja on hankittu, jos ei niillä voi rajoja valvoa pienellä varoajalla.
---
Kansainvälinen ilmatila Suomenlahdella on kapea, noin 10 km. Se tarjoaa haasteensa, mutta myös mahdollisuudet testailla Suomen valmiutta seurata ja reagoida erilaisiin tilanteisiin. En usko ongelmiin venäläisten suunnistustaidoissa. Kolmeakymmentä kilometriä he eivät voi erehtyä. Eiväthän he löytäisi edes omia lentokenttiään, jos ratissa olisi tuon verran klappia.  Oma arvaukseni on se, että tämä oli täyin harkittu repliikki Suomen Nato-keskusteluun ja pääministeripeliin. Tuo Nato-asia mietityttää itseä ja varmaan monia muitakin. Voipa olla, että siitä tulee kirjoitetttua jotakin.
---
Vointi on aivan hyvä, mieli samoin. Mitään huomattavaa takapakkia ei ole vielä ainakaan nähtävissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti