sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Linjapuhe


Uusi puoluejohtaja ja pääministeri piti linjapuheensa tänään omalle väelleen. Monet, minä mukaan lukien, kuuntelivat tarkalla korvalla mitä Alex Stubbilla oli sanottavanaan.

Mukavaa oli se, että hän vaikuttaa aidosti olevan innokas ja tarmokas, energiaa löytyy varmasti. Myös positiivisuus on mukava huomata. Johtajan täytyy olla idealisti ja pikkuisen sinisilmäinen. Kyynisyys ei ole hyvä lähtökohta- Jos se iskee päälle, kannattaa laittaa viestikapula eteenpäin, oma etsikkoaika on sillon takana.

Kyllä minä vakuutuin siitä, että Stubb haluaa parhaansa mukaan innostaa joukkoaan rakentamaan tätä maata. Ideologiselta puolelta löytyi perinteistä talousliberalismia ja Antti Chydeniusta siteerattiin. Oletuksena on se, että ihmisen on luonnostaan aktiivinen ja yritteliäs kun ensin luodaan rakenteet, jossa näitä voi toteuttaa vapaasti eli poistetaan aktiivisuuden esteet. Ihmisestä tulee laiska, jos hän törmää byrokratiaan ja turhiin rajoitteisiin. Tämän ajattelun pohjalta on rakennettu yhdysvaltalainen yövartijayhteiskunta, jossa valtion holhoava ääni on mahdollisimman pieni.

Näin ollen Stubbin puhetta voidaan pitää harvinaisen oikeistolaisena, jos niin halutaan. Stubb ei selvästikään lähde siitä, että yhteiskunnan on tarjottava hyvinvointia ihmiselle, vaan ihmiselle on tarjottava mahdollisuus luoda hyvinvointinsa itse.

Stubb ei puhunut sanaakaan Natosta ja minun puolestani hyvä niin tässä tilanteessa. Kuntauudistukseen hän ei lähde ripustautumaan, vaan on asian kanssa selvästi pragmaattinen. Sekin passaa monille.

Kekkosoopperan viimeinen esitys on tänään Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Kekkonen oli aikanaan paljon Stubbia kiistellympi henkilö, mutta nousi melkoiseksi instituutioksi ja merkkipaaluksi Suomen historiassa henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella. Stubb on myös erilainen persoona, kenties hänessä on kykyä nousta historiaan. Ratkaisevaa on se, miten hän pystyy vastaamaan isänmaan kutsuun.
---
Jalkapallokirjoitukset löytyvät linkin takaa kohdasta Goldfishin MM-kirjoitukset. Tähän asti olen menettänyt kisoista vain osan vain - Costa Rica pelistä. Melkoisia kisahelmiä on ollut tarjolla, mutta niistä enemmän tuolla toisella sivulla.
---
Olo on vielä heikko. Suihkureissu on suurin urheilusuoritus mitä tässä voi suunnitella. No kyllä tarkoitus on autoilla Lentosotakouluun vierailulle tänään. Heikosta olosta huolimatta autoilu onnistuu, koska havainnot ja ajattelupuoli toimivat hyvin. Mutta terveenä on vaikea kuvitella, miten kova suoritus on vaikka sängyltä nouseminen. Kilometrin kävely on kevyempi kuin yksi sängyltä nouseminen.

* 2.6. kirjoitin kriittisesti Ottawan sopimuksesta. Tänään Kokoomus ilmoitti olevansa sopimuksesta irtautumisen kannalla. Fiksusti ajateltu. Ei sellaisessa sopimuksessa voi olla mukana, jossa Venäjäkään ei ole. Ja miinat varastossa eivät ole vaaraksi kenellekään. Mutta tarvittaessa ne luovat mahdolliselle maahantunkeilijalle merkittävän pelotteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti