maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ruokolahdella taas leijona? Turvallisuus puheeaiheena


Sain pientä vahvistusta aiemmin täällä blogissa esittämääni arvioon naapurin touhuilusta (3.6.) Ilmatilaloukkaukset eivät olleet sattumaa, vaan ne olivat epäsuoria viestejä Venäjältä. Natoon ei nyt passaa mennä eikä oikein puhuakaan. Nyt näitä viestejä on tullut lisää, juuri ennen ulkoministeritapaamista. Tänään esitettiin sellainenkin väite, että venäläishävittäjä olisi käynyt Juvalla asti pyörähtämässä samana ilmaloukkauspäivänä ja tehnyt totaalista pilkkaa Suomen ilmavalvonnasta ja sen tiedonkulusta. Erittäin kiusallista Suomelle, jos väitteissä on perää. Itse uskon kuitenkin, että kysymys oli tällä kertaa "Ruokolahden leijonasta." Kahden nimettömän henkilön haastattelu ei vielä paljon todista. Tällaiset uutiset uppoavat herkässä tilanteessa.

Ymmärrän tässä Venäjän näkökulmaa. Heille Nato ei ole mikään sivistyneiden valtioiden klubi, vaan pääpaholainen sotilaallisessa mielessä. Heidän Nato-rajansa kaksinkertaistuisi Suomen jäsenyyden myötä. Viesti on käsittääkseni ennen kaikkea Kokoomukselle. Stubb on liian Nato-myönteinen pääministeriksi ainakin Venäjän mielestä. Samalla olen ihaillut presidentti Niinistön uskomatonta verbaliikkaa. Hän asettaa sanansa erittäin harkitusti ja tarkasti. Euroopan yhteisen puolustuksen mukana pitäminen keskustelussa on mielestäni osittain taktikointia Niinistöltä. Näin saadaan huomiota pois Nato-väittelyltä ja vältetään kärjistymistä. Niinistö on muutenkin osoittanut viisasta johtajuutta, juuri sellaista mitä presidentiltä voi odottaa tiukassa tilanteessa.
---
Kolme vuotta sitten lopetin erään lehden tilauksen. Tänään samaa lehteä tarjottiin puhelimitse yhdeksännen kerran. Jokaiselle olen esittänyt pyynnön laittaa merkinnän, ettei enää tuota lehteä minulle tarjota. Totaalisen huonolla menestyksellä.
---
Olo on ollut kohtuullinen, mutta pieniä haasteitakin ollut. On tosi hauskaa nähdä ihmisiä, että vieraammatkin vielä muistavat ja piipahtavat.  Jotkut astuvat yllättäen ovesta sisään. Hyvällä hetkellä yllätyskäynnit ovatkin mukavia. Huonona hetkenä nämä ovat joskus selviytymiskamppailuja, jossa mennään voinnillisesti äärirajoilla. Viiden hengen perheessä elämän on muutenkin hyvin hektistä. Monet taasen ovat syyttä suotta liiankin arkoja ottamaan yhteyttä. Toivomuksena voisi olla se, että ottakaa rohkeasti yhteyttä ja sovitaan tilanteen mukaan tapaaminen. Puhelimeen olen huono vastaamaan, koska pystyn vain kuiskailemaan, mutta viestikanavia on onneksi paljon muitakin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti