tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kyseenalainen sopimus

Kesä on tullut takaisin kylmän jakson jälkeen. Päivä meni äkkiä, kuten niillä tapana on. Mukavaa oli päästä käymään kaupungissa pikaisesti.  Auringonpaisteessa lakritsatuutti maistui oikein hyvältä. Kotona voileipä- ja täytekakut alkavat olla syödyn puolella, mikä on oikeastaan oikein hyvä juttu.

Sudokuja yritin maakuntalehdestä tehdä. Helppo onnistui, mutta keskivaikeaan jo tyssäsi. Taidoissa on selvästi parantamisen varaa. Jotkut näyttävät ratkaisevan ne hetkessä. Eniten olen kuitenkin miettinyt Natoa tänään. Palaan siihen lähipäivinä.

Myös Ottawan sopimusta olen pohtinut.  Suomi on pari vuotta sitten liittynyt henkilömiinat kieltävään sopimukseen ja on sitoutunut tuhoamaan henkilömiinat vuoden 2016 loppuun mennessä. Suomalaiset ovat tunnollisina mallioppilaina ilmoittaneet suoriutuvansa urakasta etuajassa, vuoden 2015 loppuun mennessä.

Suomen kaltaiselle vastuulliselle valtiolle, jolla on pitkät maarajat, miinat ovat erittäin tärkeitä puolustuskyvyn kannalta. Suomella on valtavasti rajaa suojeltavana ja miinat ovat erittäin hyvä psykologinen ase. Ne luovat pelotteen ja nostavat kynnystä tulla kutsumattomana alueellemme. Ymmärrän kyllä, että kehitysmaissa miinat ovat aiheuttaneet erittäin paljon harmia siviiliväestölle, koska paikoitellen niitä on maastoon siroteltuna sattumanvaraisesti. Leikkivät lapset ovat saattaneet joutua henkilömiinojen uhreiksi. Tällaista ei tietenkään saa tapahtua. Miinanraivaus puolestaan on työlästä ja vaarallista touhua. Ymmärrän hyvin tarpeen rajoittaa henkilömiinojen olemassaoloa.

Suomen kohdalla tilanne kylmässä pohjolassa on kuitenkin aivan toinen. Miinat ovat rauhan aikana varastossa eivätkä ne aiheuta kenellekään uhkaa. Sodan aikana rakennettavat miinakentät kartoitetaan huolellisesti ja puretaan tilanteen ollessa ohi. Miinoja ei jätetä maastoon. Niitä käytetään niin, että  niiden tuhovoima kohdistuu vain ja ainoastaan viholliseen.

Miinoista luopuminen oli mielestäni iso virhe. Kyse oli entisen presidentin henkilökohtaisesta projektista. Täytyy muistaa, että esimerkiksi Venäjä, USA ja Kiina eivät ole allekirjoittaneet Ottawan sopimusta. Suomen ei olisi missään tapauksessa tullut kirjoitttaa sopimusta ennen Venäjää. Aseistariisunnan tulee olla molemminpuolista. Jos minä saisin päättää, korjaisin virheen heti. Lopettaisin Suomen miinojen tuhoamisen välittömästi. Miksi murentaa tarkoituksella uskottavaa puolustuskykyä? Tässä nimenomaan on kysymys erittäin kustannustehokkaasta puolustusmateriaalista.
---

Vointi on ollut tänään yhä aivan hyvä, melkein yhtä hyvä kuin parina edelttävänä päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti