perjantai 6. kesäkuuta 2014

Hyvien käänteiden päivä

Tänään tuli kuluneeksi 70 vuotta toisen maailmansodan käännekohdasta, Normandian maihinnousun käynnistymisestä. Päivä tunnetaan nimellä D-Day. Pelastakaa sotamies Ryan kertoo karmean realistisesti tästä ratkaisevasta taistelusta. Tänään muistelemaan olivat kokoontuneet "voittajien" eli liittoutuneiden edustajat. Veteraaneja oli mukana pari tuhatta, luultavasti viimeistä kertaa. Aikanaan USA pelasti Euroopan Hitlerin Saksan otteesta. Obama puhui erittäin vaikuttavalla amerikkalaisten sankarihautausmaalla, johon on haudattu 10000 amerikkalaista. Eri osapuolten tappiot kuolleina, kadonneina ja haavoittuneina olivat noin yhteensä 400 000.

Ehkäpä Normandian kallioiden kauhutarinat onnistuivat jotenkin koskettamaan johtajia, sillä tämä päivä oli valtava diplomaattinen menestys, jollaista  eilen ei olisi vielä voinut kuvitella. Putin tapasi Ukrainan nykyjohdon ja keskusteli Obaman kanssa niin pitkään, että muut juhlallisuudet viivästyivät. Eilen he eivät vielä mahtuneet samaan pöytään. Haluan tässä nähdä toivon kipinän Euroopan tilanteen lientymiseksi. Varsinkin taloudellinen keskinäisriippuvuus auttaa näkemään, mikä on järkevää ja mikä ei. Kaikki voittavat tai kaikki häviävät, valitse siitä. Mielestäni Venäjän viesti on niin selkeä, että EU:nkin täytyy se ymmärtää. Viesti on: "Jättäkää Ukraina rauhaan, älkää pyrkikö tekemään mitään erillissopimuksia." Omasta mielestäni viestin voisi myös ymmärtää ja pyrkiä selviämään tilanteesta niin ettei kenenkään tarvitsisi kasvojaan menettää.

---
Ennen EU-vaaleja murehdittiin sitä, minne perussuomalaisten edustajat EU-parlamentissa oikein ryhmittyvät. Pelkona oli radikaalin EU-kriittisyyden tukeminen, mikä olisi näyttänyt tosi pahalta johtuen sen väen kirjavuudesta. Nyt näyttää siltä, että pahin uhkakuva ei toteutunut. Päin vastoin. Soinin puolueen edustajat ovat mukana brittien pääministeripuolueen kanssa samassa ryhmässä, siis aika salonkikelpoisessa joukossa. Tämä oli Soinilta tosi fiksu veto, perussuomalaiset saavat aivan uudenlaisen arvon sekä Euroopassa että Suomessa. He eivät enää leimaudu puoluekartan resupekoiksi.

---
Kimi oli harjoituksissa vihdoin Alonsoa nopeampi. Jokohan lähtisi kulkemaan paremmin? Rallin puolella pyyhkii myös hyvin. Onko Latvala saamassa niin ikään käänteen suorastaan yliluonnolliselta vaikuttaneesta Ogierista.  Latvala suorastaan dominoi rallin alkua, ja nyt on vain syytä pitää auto tiellä. Aiemmin on niin monesti lähtenyt käsistä hyvässä tilanteessa. Nyt on tilaisuus näyttää Ogierille, että Töysän poikaa ei enää volsulla uunoteta.

--
Vaikeampaa sen sijaan on ollut voinnin kanssa. Toimintakyky ei sentään aivan lähellä nollaa ole ollut, mutta ei aivan parastakaan. Hassua, miten heikompi päivä näkyy lihasvoimassa, varsinkin reisissä. Heikkona päivänä voimaa yksinkertaisesti on vähemmän, mikä näkyy vaikkapa tuolilta tai sängyltä noustessa. Auringonpaistetta pää ei tunnu kestävän paljoakaan, hermokipu yrittää piankin tehdä tuloaan. Onneksi on lääkettä ja jo kokemusta sen kivun hoidosta. Illalla saavutettiin tässä asiassa torjuntavoitto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti