tiistai 6. syyskuuta 2016

Tervetuloa perheeseen, Kosovo!

Uudet karsinnat, uusi toivo. Pääsisikö Suomi kerrankin arvokisoihin kuningaslajissa?

Ottelu oli historiallinen, sillä vastassa oli uusi ilmestys kansainvälisillä kentillä, Kosovo. Sitä nimeä ei ole vielä kovin kauaa löytynyt edes maantieteen oppikirjoista. Kooltaan Kosovo on entisen Uudenmaan lääniin kokoinen ja asukkaista on vajaat kaksi miljoonaa.

Maan kansainvälinen asema on kiistanalainen. Se on julistautunut itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia pitää sitä yhä maakuntanaan. 109 YK:n jäsenvaltiota on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden. Väestöstä 88 % on albaaneja. Pääkaupunki on Pristina ja bruttokansantuote 7600 USD asukasta kohti.

Suomalaisille Kosovo on tullut tunnetuksi 1996-1999 käydystä Kosovon sodasta, joka oli yksi osa Jugoslavian hajoamissotia. Sotaa seurannut pakolaisvirta kohdistui myös Suomeen ja kuuluisimat näistä lienevät  Hetemajn perhe ja Kuqin veljessarja. Kaikista Kosovon albaaneista lienee kuuluisin Äiti Teresa, Intiassa vaikuttanut katolinen nunna, joka juuri eilen julistettiin eilen pyhimykseksi 19 vuotta kuolemansa jälkeen.

Itse ottelun (1-1) haluaisin unohtaa saman tien, sen verran huono esitys se oli Suomelta. Ruotsalaisvalmentajan tapa vahvistaa puolustusta on johtanut siihen, että oikeastaan mitään muuta ei ole jäljellä, kuin hyvä keskuspuolustus. Huvittavasti tätä korostaa se, että Suomen ainoan maalin teki toppari. Kosovo teki oman työnsä hyvin ja ansaitsee kunniamaininnan. Heidän presidenttinsäkin oli saapunut Turkuun katsomaan peliä.

Hans Backen alku valmentajana on ollut katastrofalinen, nyt tosipelien alkaessa sen voi sanoa. Tämä taisi olla peräti kahdeksas ottelu ilman voittoa. Hän on varmasti hyvä ihminen ja hyvä valmentaja, mutta tosiasia on se, että hän ei ole saanut Suomen joukkuetta syttymään, vaikka pelaajat ovat omissa seuroissaan onnistuneet tänä syksynä harvinaisenkin hyvin. Teemu Pukki on tehnyt 14 maalia 14:ssa ottelussa Tanskassa. Roman Eremenko on ollut mukana seuransa kaikissa maaleissa Venäjän kovassa liigassa. Maalivahti on Saksan liigan parhaita. Näistä lähtökohdista pitäisi pystyä aivan toisenlaiseen esitykseen.  Oma ehdotukseni olisi nyt se, että valmentaja pitäsi laittaa seuraavan tappion jälkeen vaihtoon. Suunta on nyt niin väärä, että sitä on aivan turha jatkaa yhtään askelta eteenpäin. Pappa ei saa joukkueesta sen potentiaalia irti. Hän ei selvästikään ole mikään Lars Lagerbäck (Islannin hurmosvalmentaja EM-kisoissa), joka olisi saanut pelaajat vaikka syömään pallon.

Miksei Markku Kanervaa valittu jo viimeksi? Siirtymäkaudella ennen Backea Kanerva veti Suomea neljän ottelun verran ilman tappioita. Miksi piti ottaa tuntematon nimi vaikka omiakin olisi ollut? Juha Malinen olisi ollut kiinnostunut ja löytyy sieltä reservistä sellaisia nimiä kuin vaikka Sami Hyypiä. 64-vuotiaalla Backella ei ollut aikaisempaa kokemusta maajoukkueen päävalmentajana olemisesta. Pitkän uran ainoat saavutukset ovat kolme Tanskan mestaruutta. Nyt olisi aika myöntää, että moka tuli, otetaan uusiksi. Muuten pelaajat alkavat kieltäytyä maajoukkueesta laajemminkin.
---
Tänään aloitettiin elimistön hallittu myrkyttäminen. Unta tuli yli 13 tuntia, melkein tuplat normaaliin verrattuna. Millään en nyt haluaisi antaa periksi vaikka miten koville ottaisi. Siinä mielessä oli hyvä päästä läpi tämä ensimmäinen päivä kohtuullisella menestyksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti