maanantai 12. syyskuuta 2016

Enkkua jo tokaluokkalaisille


Uudessa opetussuunnitelmassa opetellaan englannin kieltä jo toisella luokalla. Pidän tätä asiaa tärkeänä ja arvokkaana asiana.

Yksilötaso ensin. Olemme kielellisesti harvinaisen eristäytyneenä muusta maailmasta. Emme voi juuri koskaan olettaa pärjäävämme suomella ulkomaalaisten kanssa. Youtube ei ole suomeksi eikä paljon muukaan. Siksi meidän on panostettava kielten opiskeluun valtavasti. Viime vuosikymmeninä tässä on menty taaksepäin. Nykyään saksa, espanja, ranska ja venäjä ovat marginaalissa vaikkapa lukio-opintoja tarkasteltaessa.

Kysymys on myös tasa-arvosta. Suomessa koulutettu väki osaa englantia hyvin jopa eurooppalaisessa mittakaavassa. Yliopistoissa täytyy pystyä opiskelemaan, kirjoittamaan ja esiintymään englannin kielellä.  Tavallinen "rahvas" sen sijaan osaa kieltä luokattoman huonosti valitettavasti. Suomalaiset tapaavat saada vähintään sydänkohtauksen joutuessaan puhumaan pari sanaa englantia. Tämä kakkosluokkalaisten ottaminen mukaan englannin opiskeluun tasaa pitkällä aikavälillä kielen osaamista ja luo sitä kautta tasa-arvoisia mahdollisuuksia ihmisten välille.

Sitten on kysymys vieläkin isommista asioista. Suomalaisina haluamme  ehdottomasti olla osa länttä. Englannin kieli on myös amerikankieli. Antaisi aivan toisenlaisen signaalin ottamalla tokaluokkalaisten opetussuuitelmaan venäjän kielen. Viime aikoina on myös perheyhteytemme muihin Pohjoismaihin korostunut kaikilla tasoilla. Tällöin tärkeää on myös skandinaavinen kielitaito.

Käytännön taso onkin sitten toinen juttu. Innostuvatko lapset uudesta aineesta? Se jää nähtäväksi. Vanhempana tulen innokkaasti seuraamaan tilannetta tietäen sen traagisen tosiasian, että vanhempien intoilu on omiaan viemään asioita väärään suuntaan. Tärkeintä oppimisen kannalta on välttää uskomus, siitä että enkku on jotenkin vaikeaa oppia. On hyvä olla kivaa ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa. Silloin menee hyvin.
 ---
Päivä oli omalta osalta suunnilleen sellainen kuin edellisetkin. Väsymystä oli paljon, ja myös ympäröivissä joukoissa on ymmärrettävästi havaittavissa tiettyä kyllästyneisyyttä ja väsymystä.
---
Hillarylla on keuhkokuume ja laajemmistakin terveysongelmista huhutaan 69 täyttävän presidenttiehdokkaan kohdalla. Arvataanpas kenen pilvenpiirtäjään sataa tämä musta pilvi...

3 kommenttia:

  1. Tokaluokkalaisten englannin opiskelu koostuu lauluista, leikeistä ja peleistä ainakin meillä Uomarinteen koulussa Vantaalla. Opetellaan arkikieltä ja arjen kohtaamisia. Pirjo Mäkilä

    VastaaPoista
  2. Meillä kävi niin, että Hyttynen näki naapurin kolmasluokkalaisen oppikirjan ja pyysi itselleenkin sellaista saaden äidin heltymään.Motivaatio on aivan valtava ja tästä on tullut isän ja tyttären harrastus.Toki mietin, että tehdäänkö tässä karhunpalvelus menemällä asioiden edelle.Näin en kuitenkaan suostu ajattelemaan. Jokainen kulkee omaa polkuaan, enkä tiedä yhtään ihmistä joka osaa englantia liian hyvin, kieli on itsessään niin laaja.Itse asiassa tätä kirjoittaessa muistan itselleni aikanaan tapahtuneen äitini kanssa samoin. Take It Easy oli Ylen kurssi, jota opiskelimme yhdessä.

    VastaaPoista
  3. Meillä kävi niin, että Hyttynen näki naapurin kolmasluokkalaisen oppikirjan ja pyysi itselleenkin sellaista saaden äidin heltymään.Motivaatio on aivan valtava ja tästä on tullut isän ja tyttären harrastus.Toki mietin, että tehdäänkö tässä karhunpalvelus menemällä asioiden edelle.Näin en kuitenkaan suostu ajattelemaan. Jokainen kulkee omaa polkuaan, enkä tiedä yhtään ihmistä joka osaa englantia liian hyvin, kieli on itsessään niin laaja.Itse asiassa tätä kirjoittaessa muistan itselleni aikanaan tapahtuneen äitini kanssa samoin. Take It Easy oli Ylen kurssi, jota opiskelimme yhdessä.

    VastaaPoista