keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Iso päivä

Tänään oli sellainen ison kynän päivä. Sattui ja tapahtui.

Aamulla ensimmäisenä meni kuppi nurin ja päädyin tekemään sellaista, mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt. Lähetin kansalaispalautetta suoraan kansanedustajalle. Aamun tv-ohjelma oli viimeinen pisara. Kerroin mitä mieltä olen hänen halvasta ja mielestäni ala-arvoisesta populismistaan. Sellainen politikointi, jossa keskitytään vain ilkeilyyn ja itsensä kehumiseen ei rakenna tätä vaikeuksissa olevaa maata, jota ulkomailla on jo alettu kutsua uudeksi Euroopan sairaaksi mieheksi.  Annoin hänelle kolme ohjetta, jotka hän toivottavasti lukee ja ottaa onkeensa. Käskin häntä kurkistamaan peiliin ja etsimään vähän aidompaa ilmettä  ivallisen tilalle. Sitten pyysin lopettamaan valitusautomaatin käytön ja kolmanneksi lopettamaan raivostuttavan omakehun. Sanoin, että voisin kenties aivan hyvin äänestää hänen puoluettaan, jos ote olisi uskottavampi.
----
Hautausmaalla tuli käytyä kauniina syyspäivänä, eikä pelkästään Pokepalloja keräämässä. Sää oli hyvin samantyyppinen 18 vuotta sitten, jolloin olin ajamassa kohti erästä kaunista pohjalaista puukirkkoa antamaan virallista näytesaarnaa. Paikallinen kirkkoherra ei tuolloin oikein millään meinannut ymmärtää haluttomuuttani jäädä kirkkokahveille, vaikka selvästi syyn sanoinkin liittyvän matkalla äidiltäni saamaan puhelinsoittoon. Nyt tuo päivä on kiveen kirjoitettuna pitkiksi ajoiksi.
----
Illalla tuli mahdollisuus käydä katsomassa huippujalkapalloilua, kun U21-sarjassa Suomi ja Saksa ottivat mittaa toisistaan. Vaikea uskoa, että kenties maailman paras U21-joukkue pelaa tuossa aivan  naapurissa. Melkein nolottaa kertoa, että paikalla oli noin 2500 katsojaa. Käytäväpuheiden perusteella arvelen, että suuri oli heistäkin oli tullut kauempaa tulleita faneja. Muutama saksalainenkin oli paikalla.

Joukkueiden pelaajat ovat syntyneet 1994-1997 eli kyseessä oli juuri ne ikäluokat, joita itsekin tuli aikanaan juniorivalmentajana seurattua. On jännittävää, miten monet pienenä tähdiksi merkatut ovat kadonneet maajoukkuekuvioista. Uusia on tullut tilalle, mikä antaa pienen näpäytyksen niille, jotka "tietävät" jo 9-vuotiaista kenestä tulee pelimies. Itse asiassa yllättävän hidasjalkaisiakin pelaajia on joitakin mukana näinkin korkealla tasolla. Heidän kohdallaan muut vahvuudet ovat tuoneet pelipaikan. Ottelua Saksa hallitsi mielin määrin. Suomi vetäytyi puolustusasemiin ja jätti pallon Saksalle, joka jauhoi peliä näyttävästi. Ero maailman huipulle oli helposti nähtävissä, Suomi oli pihdeissä koko ajan.

Silti isot maalipaikat olivat oman laskuni mukaan vain 6-4 Saksalle. Suomella oli jopa niukka paitsiomaali. Pallonhallinta meni kuitenkin Saksalle arviolta 80-20. Suomelta tämä oli urhoollinen tiivis puolustustaistelu. Hyvän maalivahdin ansiosta lopputulos oli siedettävä 0-1.
---
Pitää mainita kolme kansalliesti hienoa uutista. Turun saksalaisomisteiselle telakalle tuli kaksi isoa laivatilausta, joten siinä on työtä pitkäksi aikaa isolle joukolle. Laivanrakennus, joka tunnetusti ei ole mitään nappikauppaa voi nyt tosi hyvin. Parempaa uutista teollisuudelle tuskin voi olla, ellei sellaiseksi lasketa kiinalaisten pääomasijoittajien valtavaa halua satsata Suomeen varsinkin cleantecin alueella. Miljardiluokan asioista täälläkin puhutaan, joten niihin pitää nyt tarttua. Kiina ja Saksa nostavat Suomen lamasta.

Kolmas asia onkin sitten vähän ristiriitainen, eivätkä siitä kaikki ilahdu. Hallitus ilmoitti ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen lyhentämistä sadalla päivällä, mikä tuo suoraa 200 milj. säästöt. Vielä ei tiedetä muista vaikutuksista, mutta aktivoiva vaikutus on oletettavaa.  Suomessa on 50000 avointa työpaikkaa, joita ei saada täytettyä. Se on massatyöttömyyden aikana erikoista, koska eivät kaikki paikat aivokirurgin tehtäviä voi olla.
---
Päivän Trump. Pari päivää sitten kerroin tuntemuksesta, että Trump meni ohi. Tänään gallupit vahvistivat asian olevan näin. Diiliä katsoessani näen hänessä sympaattisen ja älykkään, jopa empaattisen hahmon. Tämän hahmon voisin mielelläni nähdä korkeissa viroissa. Sitten on se öykkäri, aggressiivinen "pöyröö", jonka viimeksi haluaisi olevan vaikutusvaltaisimpana miehenä. Yhdeksän viikkoa on aikaa vaaleihin. Nyt pitää laittaa jäitä hattuun ja katsoa, että mikä tuo erikoinen karismaattinen hahmo pohjimmiltaan on.
---
Sytostaattien kanssa on pärjätty nyt hyvin ja kahden päivän jälkeen voi sanoa, että kuuri on lähtenyt odotetusti käyntiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti