sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Syksyn juttuja

Finnkampenin viikonloppu oli poikkeuksellisesti Tampereella. Stadionille mahtuu reilut 30 tuhatta ja ainakin eilen paikat näyttivät olevan enimmiten täynnä. Suomi on edelleen yleisurheilukansaa vaikka monet kaiholla muistelevatkin 1970- ja 1980-lukujen hurmostunnelmia. Finnkampen on yhä hyvä kauden kohokohta Kalevan kisojen ohella monelle lajinsa kansalliselle huipulle varsinkin nuorille. Nuorista löytyy hyviä ikäluokkia, varsinkin 1995-syntyneiden ikäluokkaa pidetään vahvana. Tämän luulisi näkyvän seuraavina vuosina erilaisissa kansainvälisissä kisoissa.

Yhtä asiaa joutuu näissä otteluissa ikävä kyllä ihmettelemään vuodesta toiseen. Miten ihmeessä ruotsalaiset tuntuvat niin usein venyvän omaan parhaaseensa siinä missä suomalaisilla monesti on tapana pikemminkin notkahtaa? Tällä kertaa ruotsalaiset pieksivät Suomen miehet mennentullen jopa keihäänheitossa. Meneekö suomalaisilla jotenkin jauhot suuhun, kun kilpailijoina on ulkomaalaisia?
---
Norjassa on lukioissa tullut tänä syksynä tullut  voimaan sääntö, jonka mukaan oppiaine hylätään, jos on yli 10% poissaoloja. Käytännössä tuo tarkoittaa, että 38:n tunnin kurssilla neljä poissaolotuntia on jo liikaa. Ensimmäisten viikkojen kokemukset ovat olleet erittäin hyvät. Alustavien kokemusten mukaan poissaolot ovat olennaisesti vähentyneet. Uutisjutussa haastatellut opiskelijat suhtautuivat asiaan erittäin positiivisesti. He kertoivat, että aamulla on uuden säännön myötä helppo nousta kouluun, kun on selvä peli. Onko tämä yksi tapa pitää mukavuudenhaluinen some-kansa aisoissa?
---
Yhdessä asiassa iski toivottomuus. Puhun nyt mediamaratonista Yhdysvalloissa. Pahoin  pelkään, että pilvenpiirtäjiä rakentanut liikemies laittoi vinkkarin päälle ja pyyhki ohi vaalikampanjassa. Gallupit näyttävät tasapeliä, mutta silti jotenkin ilmapiiri tuntuu muuttuneen ellen aivan hätäile arviossani. Myös Hillaryllä on erittäin paljon vastustajia ja hän on erittäin epäsuosittu poliitikko. Trump käy nyt makeilemassa aiemmin sorsimilleen ryhmille. Amerikkalainen "perusjuntti" luultavasti valitsee mieluummin alfauroksen eli valkoisen miehen johtoonsa epävarmoina aikoina.
---
Huomenna on tarkoitus aloittaa lääkekuuri. Viimeksi ei onnistunut, kroppa ei ottanut myrkkyjä enää vastaan. Nyt on jännät paikat, koska lääkkeiden vaikutukset ovat olleet kiistattomat. Olisi melkoinen tappio joutua luovuttamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti