torstai 15. syyskuuta 2016

Huippuporsta

Kuvaukset sujuivat ilman dramatiikkaa. Tuloksia voi odottaa ensi viikolla lääkärin vastaanotolla. Pahoinvoinnin kanssa on pärjätty kohtuullisesti.
---
Tänään törmäsin johonkin ennen näkemättömään, sähköhammasharjaan, jonka hinta oli 198 euroa! Harjassa oli digitaalinen ajastin ja viisi erilaista toimintoa: päivittäinen, syväpuhdistus, hieronta, valkaisu ja hellävarainen puhdistus. Harjassa on bluetooth, jonka avulla laitteen voi liittää tietokoneeseen tai kännykkään. Näin voi seurata päivittäisiä rutiineja ja tehdä päivittäisestä suuhygienista mielekkäämpää ainakin mainoksen mukaan.

En tiedä onko tuollainen terveysteknologia suurinta älyttömyyttä vai mitä. Aktiivisuusranneketta en olisi ikinä hankkinut, mutta sain kännykkäkaupan päälle sellaisen pari viikkoa sitten. Se on kieltämättä antanut hyödyllistä tietoa nukkumisesta ja liikkumisesta. Yksi juurihoito tuottaa paljon kipua  ja kustannuksia, parilla sadalla ei pärjää.

Toisaalta herää sellainenkin kysymys, että tehdäänkö ihmisistä varta vasten avuttomia ja riippuvaisia teknologiasta. Nykypäivän suomalaisjuoksijoilla on maailman parhaat älytietokoneet yllään joka lenkillä, mutta yli neljänkymmenen vuoden takaisista Virenin kympin ajoista jäädään parhaimmmillaankin kaksi minuuttia. Kuntoilupuolella aikuiset ihmiset tarvitsevat personal trainerin päästäkseen lenkille ja punttisalille. Eräs vääräleukakollega veisteli joskus ajatuksella, että työpaikoilla vessoissa pitäisi olla palvelunumero erilaisia toimenpiteitä varten. Hän halusi vähän liioitella nykyihmisen uusavuttomuutta. Aivan huti ei tainnut edes mennä.

Voihan se olla niinkin, että näitä asiantuntijoita ja laitteita tarvittaisiin nimenomaan entistä enemmän.
Kansa sairastaa tiettyjä elintasosairauksia enemmän kuin koskaan aiemmin. Varusmiehillä paino on noussut ja kunto huonontunut. Sisäisten rajojen ja voiman puuttuessa tarvitaan neuvonantajia ja piiskureita olemaan vähän kuin paarmoja, jotka arsyttävät Ateenan laiskaa hevosta, kuten Sokrates aikanaan sanoi. Sokrates näki itsensä ja filosofian olevan tuossa tärkeässä roolissa. Ihmiset pitää saada itse ajattelemaan ja ottamaan vastuuta elämästään. Elämänhallinta ei mitenkään ole itsestään selvyys nykypäivänäkään. Tästä kertovat lukuisat erilaiset tv:n kukkaronhallinta-, läskinpoisto- ja parisuhdeohjelmat.

Voisiko filosofia olla ratkaisu? Esa Saarisen mukaan filosofia on terveen järjen tykkitulta ja uskallusta ajatella omilla aivoillaan. Tätähän juuri tarvitaan, tervettä maalaisjärkeä ja uskallusta. Suomalainen ilmapiiri ei ole kovin rohkea tällä hetkellä. On valmiita mielipiteitä, joita ei oikein sovi kyseenalaistaa. Saa helposti aika ikäviäkin leimoja ylleen. Yksi lääke on lukeminen ja ajan seuraaminen. Eräs piispa opasti nuoria pappeja lukemaan, lukemaan ja lukemaan. Sisällöllä ei niin väliä, pääasia, että lukee. Se avaa ajatuksia ja luo empatiaa toista ihmistä kohtaan ja sitä aikamme tarvitsee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti