sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Onnea Paavo!

Ponnistelua vaati liikkeelle pääseminen tänään. Säässä ei ollut vika.
...
Tämän päivän aikana moninkertaistui tietoni tykistöstä. Eniten se toki kertoo aiemmasta tiedon vähyydestä kuin äkillisestä lisääntymisestä. Nyt olen ainakin kuullut sanat kollimaattori ja haarakiikari.
...
Paavo Väyrynen täytti tänään 70 vuotta. Hän on ristiriitainen hahmo, joka on kuitenkin esimerkiksi kommentaattori Pekka Ervastin mielestä ollut edelläkävijä ja oikeassa olija monessa asiassa varsinkin EU-politiikkaan liittyen.  Hän olisi melkoinen kekkonen, jos hänellä olisi muuten Kekkosen karisma ja sosiaaliset lahjat. Sitä hän varmaan haaveili olevansa, mutta kun ei ollut eikä tullut, mutta vielä on vaaleja tiedossa...
---
Uskonnonvapaus on vaikea asia. Viime aikoina on kiistelty burkinista eli musliminaisten koko vartalon peittävästä uimapuvusta. Siinä näkyviin jäävät kasvot, kädet ja jalat. Uskoakseni monet länsimaalaiset naiset haluaisivat mielellään pitää jenkkakahvat, raskausarvet ja suonikohjut piilossa muiden katseilta. Ainakin mielestäni siihen on täysi oikeus, mutta ei näköjään kaikkien mielestä. Surkealta näytti aseistettujen ranskalaisviranomaisten toiminta, kun he pakkoriisuivat naista uimarannalla. Tässäkö on uskonnonvapaus koko hienoudessaan? Eri asia on sitten kasvot peittävät asut (niqab ja burka), jolloin puhutaan jo turvallisuuskysymyksistä. Avoimessa, luottamukseen perustuvassa yhteiskunnassa on ihminen voitava tunnistaa kasvoistaan. Pankkirosvot peittävät kasvonsa, mutta sitä ei heidänkään kohdalle yleisesti hyväksytä.
...
Turkin sotilaallinen toiminta Syyrian rajojen sisäpuolella laajenee. Mitähän siitä seuraa? Riskittömästä touhusta tuskin tuossakaan on kysymys. Alueella on kovin monta osapuolta, eikä selvää käsitystä valtasuhteista ole viidessä vuodessa saatu aikaan. Vaikea kuvitella Turkin toiminnan helpottavan tilannetta, vaikken nyt maailmansodalla ole pelottelemassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti