perjantai 12. elokuuta 2016

Jättiläisten jäähyväiset? (päivitetty)

Aina ei päivät ole helppoja kenelläkään. Tänään ukkoa koeteltiin kovasti. Näin yöllä tätä kirjoittettaessa olo on suorastaan hyvä päivään verrattuna. Olen kahden vaiheilla. Kovasti on jo myöhä ja olen nuokkunut jo pitkään puoliunessa. Tekisi mieli katsoa katsoa 200 m sekauinnin kilpailu, jossa kämppäkaverit Lochte ja Phelps ottavat yhteen, niin että pisarat sinkoilevat.

Jani Sievinen oli 1990-luvulla kyseisessä lajissa neljä vuotta (1992-1996,39 kilpailua) voittamaton ja piti pitkään hallussaan lajin maailmanennätystä 1,58,16. Tuon ajan hän teki saavuttaessaan ainoan pitkän radan maailmanmestaruutensa Roomassa vuonna 1994. Lontoossa 2012 se olisi riittänyt kuudenteen sijaan, Samoissa Rooman kisoissa Antti Kasvio voitti kultaa 200 m vapaauinnissa tuloksella 1.47.32. Lontoossa tuo olisi riittänyt finaalissa seitsemänteen sijaan. Näiden lisäksi suomalaisista vain Hanna-Maria Seppälällä on pitkän radan maailmanmestaruus 100  m vapaauinnissa Barcelonasta vuodelta 2003 ajalla 54,37. Suomalaisten mestaruudet on äkkiä lueteltu vaikka uintia yleisesti arvostellaan liian suuresta lajikirjosta.

Amerikkalaiset superuimarit ovat sittemmin siivonneet Sievisenkin ajat historian hyllykköön. Ryan Lochten maailmanennätys on 1.54.00. Myös hän on kova nimi, vaikka Phelpsiin verrattuna saavutukset vähän kalpenevatkin. Pitkällä radalla hänellä on olympiakisoista 11 mitalia ja (5-3-3) ja MM-kisoista 27 mitalia.(18-5-4). Kenties kahden legendan urat saavat päätöksensä lähitunteina, kun sekauinnin lisäksi 200 m perhosuinti on vielä edessä. Ikää molemmilla on (31 ja 32) uimareiksi paljon. Eihän yksi olympiadi periaatteessa ole pois suljettu, mutta tuskin sentään.

 Asiaa tarkemmin miettiessä on melkein pakko säästää yöunesta. Kahden aikansa jättiläisen jäähyväisiä ei voi jättää väliin.
----
uinnin jälkeen...

Niinhän siinä sitten kävi, että titaanien taistelussa Lochte hyytyi pahemman kerran ja putosi mitaleilta. Samoin kävi kotiyleisön suosikki Pereiralle.  Kukas voitti? 31-vuotias veteraani Phelps ja vielä aivan ylivoimaiseen tyyliin. Voittomarginaali oli melkein 2 sekuntia, mikä on uinnissa ikuisuus, noin 4 metriä. Se oli kenties ylivoimaisin kaikista hänen olympiavoitoistaan. Vain maailmanennätys jäi puuttumaan. Silti, hattua pitää nostaa!

Anthony Erwin on myös mainittavana eräänlaisena jättiläisenä.Hän voitti olympiakultaa 50 m vapaauinnissa vuonna 2000 Sydneyssä. Hän myi mitalinsa UNICEFin hyväksi (2005)17100 taalalla ja oli kymmenisen vuotta pois uinnista. Nyt hän on takaisin ja hän on mukana finaalissa 35 vuotiaana. Hän pääsi finaaliin toiseksi parhaalla ajalla, joten mitalistien ikäennnätyksen hän saattaa viedä Phelpsiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti