tiistai 3. toukokuuta 2016

Vakuuttavat mamut ja pikkuseuran jättiyllätys

Eilisen vaikean päivän jälkeen paistoi taas aurinko aivan konkreettisestikin. Ensimmäistä kertaa pääsi kuistille istumaan paisteessa. Toivottavasti näitä hetkiä tulee vielä paljon lisää tulevana kesänä. Naamaa kuumottaa vieläkin. Voimia oli muutenkin aivan toisella lailla kuin eilen. Tuntuu jopa siltä, että sytostaatti on alkanut purra. Sen verran uskaltaa ainakin sanoa, että  mitään negatiivista muutosta ei ole ollut havaittavissa tänään, mikä hiukan helpottaa hengittämistä.
---
Erääseen maahanmuuttajiin eli mamuihin liittyvään mukavaan asiaan on voinut törmätä viime aikoina. Viisi vuotta sitten, kun puhuttiin mamuista, perustyyppi oli joku hakkaraisen "neekeriukko", joku hyvin heikkokielitaitoinen mieshenkilö, joka työttömänä ja syjäytyneenä eleli suomalaisen yhteiskunnan siivellä. Viime aikoina on alkanut esiintyä hyvinkin toisenlaisia, suorastaan vakuuttavia mamuja mediassa. Esimerkkeinä tästä ovat viihteen alueella vallattomat Ali ja Husu sekä Prinssi Jusuf ja Musta Barbaari. Miksei samaan katergoriaan mene myös vaikkapa Roman Schatz? Arman Alizadia ei sovi liioin ohittaa tässä kohtaa. Olennaista on heidän hyvä kielitaitonsa ja mainio itseironiansa. Samalla he ironisoivat myös Suomea ja pöyhivät suomalaisuutta omasta näkökulmastaan. Urheilijoina vakuuttavia mamuja on noussut esiin varsinkin kamppailulajeissa sekä koripallossa ja jalkapallossa.  Uutena askeleena on se, että mamuja on alkanut esiintyä myös asiantuntijoina ja erilaisissa johtotehtävissä. Mainiona esimerkkinä tästä on Ahtisaaren rauhanvälitystoimiston CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee. Katu-uskottavuutta tuskin puuttuu, kun on itse joutunut lähtemään sotaa pakoon Saddam Husseinin aikakaudella.

Samaa kehitystä en ole huomannut Ruotsin mediassa. Siellä mamut ovat olleet osa arkea 1950-luvulta lähtien, joten medialla ei pitäisi olla ongelmia suhtautummisessa heihin. Ruotisssa on kyllä paljon heitä, jotka puhuvat kieltä tosi heikosti. Liekö kysymys siitä, että monilla on omat tiiviit yhteisönsä arjessa, jolloin maan valtakielen oppiminen ei ole niin tärkeää. Norjassa sen sijaan sama näkyy kuin Suomessa, sillä erotuksella, että on paljon mamuja, jotka puhuvat käytännössä aivan täydellistä norjaa. Syynä lienee se, että kieli on helppo oppia verrattuna suomen kieleen.
---
Englannissa odotettiin jonkun mielestä jopa kaikkien aikojen suurinta yllätystä urheilussa. Tänä iltana Tottenhamin piti voittaa Chelsea roikkuakseen vielä ohuesti mestaruusmahdollisuuksissa kiinni.
Ja niinhän se Leicesterin mestaruus sinetöityi 2-2 tasapeliin.  Leicester on pikkujoukkue, joka oli vähällä pudota viime kaudella liigasta ja putoajan paikalle sitä tarjottiin myös tällä kaudella. Mutta mitä vielä! Maailman rahakkaimmassa liigassa se on pesemässä lattiaa kaikilla huippuseuroilla, mitä pidetään käsittämättömänä ja myös toivottavana monien mielestä. Raha ei aina ratkaise. Leicesterin pelaajatallin arvo on 127 milj. euroa. Lähimipien kilpailijoiden rosterit ovat arvoltaan  300-500 milj. euroa. Noh, totuuden nimessä pikkuseuroista... HJK;n arvo 6,6 milj. ja SJK 4,5 milj...

Henkilökuva Hussein Al-Taee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti