sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Ihanaa Leijonat, ihanaa

Leijonat oli MM-kisojen pahimmassa mahdollisessa paikassa, kun Moskovassa oli tupa täynnä hurmioitunutta kotiyleisöä. Vastustajan joukkue vilisi maailmantähtiä ja säteili peli-intoa. Takavuosina oltaisiin lähdetty hakemaan pienintä mahdollista tappiota, mutta ei näköjään enää.

Ensimmäinen erä alkoi juuri niin huonosti kuin vain voi kuvitella; hirvittävä Venäjän paine päällä ja avausmaali kolmen minuutin pelin jälkeen. Siinä vaiheessa meni monen telkkari kiinni, ei tästä mitään tule. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli siis 0-1. Tauolla eräälläkin ukolla meni silmät kiinni ja unta riitti seuraavalle tauolle saakka. Silmiä piti hieraista, kun ottelu oli kääntynyt lukemiin 3-1. Kertoo jotain unen syvyydestä, kun Mertarannan mellakointikaan ei herättänyt. Sebastian Aho oli heilauttanut pari kertaan. Siinä on todellinen pudotuspelipelaaja. Mitä kovempi tilanne, sitä suuremmaksi pelaajaksi hän nousee. Tämä on nähty junnupeleissä ja viime kevään SM-liigassa. Tuolloin 17-vuotias nuorukainen pääsi seitsemännessä ottelussa jatkoajalla läpi ja ohitti kylmästi Tapparan maalivahdin. Tuloksena oli SM-kulta Kärpille. Nyt venäläiset yrittivät yksilötaidoillaan kikata itsensä koko puolustuksen läpi, mutta niin ei onnistuttu murtamaan Suomen puolustusta. Joukkuepelissä Suomi oli Athletico Madrid, joka myös vuodesta toiseen voittaa itseään suurempia joukkueita.

Pikkuisen myönnän olevani vahingoniloinen Venäjän tappiosta. Urheilu ja erityisesti jääkiekko on merkittävä osa Väliaikaisen johtajan poliittista probagandakoneistoa. Kuinka mielellään hän olisi huomenna ollut kultajuhlien keskipisteenä nostettavana kattoon kansallislaulun soidessa. Tappiot Suomea vastaan ovat tavattoman hyvä muistutus siitä, että Suomessa on sitkeää porukkaa, mikä kannattaa pitää mielessä varsinkin jos on tänne päin asiaa.
---
Olo meni parempaan päin tänään, siitä kertoo yli seitsemän tuhannen askeleen saldo. Ensi kesän asuntomessualue tuli käveltyä läpi. Paljon oli mielenkiintoista nähtävää ulkopuolelta katsottuna. Varsinkin rakennustiheys oli huikeaa, se voi jotakuta ahdistaa, mutta voi se olla omiaan myös luomaan mukavaa yhteisöllisyyttä. Yllättävän keskeneräistä näytti vielä olevan. Hauskoja ideoita olivat alueen yläpuolella oleva tekojärven uimaranta ja näköalatorni.
---
Huomenna on tiedossa finaali. Toista kertaa kanukit eivät tulee takki auki vastaan. Tarina on tähän saakka ollut täydellinen. Yhdeksän voittoa yhdeksästä. Maaliero 37-8. Huomenna voitto päättäisi tämän tarinan..Vuonna 1994 oltiin täysin samassa tilanteessa yhdeksällä voitolla ja finaalissa Kanada vastassa. Silloin Kanada vei kultamitalin rankkareilla. Mitäs sunnuntaina, olisiko aika korjata vahinko?