Yhdeksän tunnin yöuni ei meikäläiselle ole ollut ollenkaan tavallista herkkua. Niinpä aamulla sain itseni hyvin liikkeelle ja lähdin etsimään kaupungista kaukosäädintä. Vanhan kanssa oli sitkuteltu pitkään, sitä piti korjata jatkuvasti. Patterin pidikkeen kosketus oli huono sen valuessa pikkuhiljaa laitteen kotelon sisään. Niinpä yhä useammin koko kaukosäädin piti purkaa osiin ja saada vielä kasaankin. Eräs esimieheni kertoi aikanaan, että taisi"mennä taivaspaikka moneen kertaan" kun hän taisteli huonon printterin kanssa. Teologiesti tuo toki vähän kerettiläinen lausunto taitaa kuvata myös epätoivoa kaukosäätimen kanssa. Eilen sitten tuli täysi stoppi. Niinpä oli pakko lähteä kaupoille ja mitäs vielä. Uusi kaukosäädin maksoi 20 euroa ja löytyi suoraan hyllystä. Jos olisin nuo tiennyt, olisin hankkinut sen kolme vuotta sitten. Televisionkatselu muuttui heti toisenlaiseksi, kun voi keskittyä olennaiseen.
Suomi selvitti itsensä kiekossa välieriin voittamalla Tanskan maalein 5-1. Semifinaaleissa ollaankin todella suurten maiden seurassa, kun vastassa ovat Venäjä, Kanada ja USA. Kiekkomaista Ruotsi ja Tsekki jäivät rannalle tällä kerralla.
Miten suuri kiekkomaa Suomi oikeastaan on? Tilastoja löytyi monenlaisia. Rekisteröityjen pelaajien määrän ajattelisi olevan luonnollisin suure. Se ei kuitenkaan osoittautunut toimivaksi määrittelytavaksi. Näiden tilastojen mukaan Australiassa, Norjassa ja Isossa Britaniassa on saman verran aikuispelaajia kun Venäjällä(2-3000 pelaajaa). Eihän se niin voi olla. Päädyin lopulta siihen tulokseen, että kiekkomaan kokoa kuvaa parhaiten jäähallien määrä. Ne voi laskea vain yhdellä tavalla ja niissä pääsääntöisesti harrastetaan vain jääkiekkoa.
Tilastot (2013) kertovat, että jäähalleja on Suomessa 259, Kanadassa 2631, USA;ssa 1898, Venäjällä 386, Ruotsissa 352, Tsekissä 158, Tanskassa 20 ja Saksassa 201. Lisäksi myös ulkokaukalot on tilastoitu. Ulkokaukaloita Kanadalla on 5000, Venäjällä 2000 ja Suomella 15.
Yhteislukemat välieräjoukkueista ovat siis likiarvoisesti Kanada 7600, USA 2000, Venäjä 2400, Suomi 270.
Johtapäätöksenä on se, että valtavan kovassa seurassa Suomi on. Olennaisempaa menestyksen kannalta taitaa kuitenkin olla se, että kuinka monta pelaajaa on kentällä ja montako jäähyaitiossa.
---
Tuhdimpaa olutta saa myydä kaupassa ensi vuoden alusta. Monien mielestä yksilönvapaudet paranivat olennaisesti, kun ei tarvitse mennä alkoon vaan saa sujauttaa ruskean poton ostoskorissa piimätölkin viereen. Itse en oikein osaa asiasta niin iloita, olisin mennyt Ruotsin suuntaan eli pikemminkin laimentanut juomia. Veikkaanpa, että tuhti lonkero tulee olemaan kohtalokas monelle nuorelle ns. amatöörille. Sehän maistuu limsalle ja sitä voisi pitää vaikka janojuomana. Parin vuoden takainen THL:n arvio alkoholin välillisistä kustannuksista oli 6 mrd. ja alkoholiveron tuotto oli 1.3 mrd. Älyttömän kallista huvia helpottaa aineen saatavuutta, jota tuskin yksikään asiantuntija kannatti. Saatavuus lisää aina kulutusta ja sitä myöten ongelmia. Nykysysteemeilläkin olisi pärjännyt. Taisi muuten olla ensimmäinen hallituksen toimi, johon opposition punanenät eivät huutaneet vastaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti