sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Supertähdet

Suomessa on aika vähän urheilun supertähtiä. Nelosen sarjassa ehkäpä kaikkein suurimmat uransa jo lopettaneet sankarit on saatu koottua "Vain elämää"-sarjan tyylisesti yhteen. Jokaisella on vastuupäivä, jonka ohjelmasta he vastaavat uran muistelun ohella. Laulamaan ei sentään ruveta. Mietin, että ketä muita voisi yltää tuohon "supertähti"-kategoriaan. Ehkäpä siellä voisi vielä olla sellaisia nimiä kuten Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen, Jari Kurri, Tero Pitkämäki, Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja Lasse Viren. Nyt paikalla olleista arvostan ihmisinä erityisesti Jarkko Niemistä, Markus Grönholmia ja Mika Häkkistä. Kaksi ensiksi mainittua saavat kunnioitukseni myös siitä, että kunnon kansalaisen tavoin he ovat olleet valmiita maksamaan miljoonistaan veroa suomalaisen yhteiskunnan ylläpitämiseksi.

Persoonat tekevät mielenkiitoisen ohjelman. Ainoana miinuksena on kielenkäyttö. Lapsille olisi kiva kertoa ääni (jos olisi) väpättäen näistä isän idoleista, mutta kun ei aina melkein itsekään punastumatta voi kuunnella esimerkiksi eräänkin laskettelutähden puheenpartta eikä ajatus kiroilevasta Kiira Korvesta kiva kovin ole. Sisällöltään tarinat ovat mielenkiintoisia ja joskus pysäyttäviä kuten tänään Mika Häkkisen päivänä. Urheilujournalismi keskittyy väkisin yksittäisten kilpailujen ja tapahtumien ympärille, jolloin ajatusmaailma jää väkisinkin suurelta yleisöltä vieraaksi.

---
Patrik Laine onnistui taas. Ei siitä sen enempää. Jussi Jokisen kommentteja arvostin tosi paljon. Kertoo jotakin 33-vuotiaasta 822 NHL-ottelua pelanneesta, neljä miljoonaa tienaavasta, 6-kertaisesta arvokisamitalistista jotakin, että hän ja Alexander Barkov pyrkivät pelaamaan tilaisuuksia nimenomaan Patrik Laineen vahvuuksille. Kertoo kaiken olennaisen siitä, mikä on huippujoukkuepelaajan mentaliteetti. Noilla meriiteillä harvalla tähdellä olisi varaa laittaa juuri mopoautostaan kuoriutunut keltanokka etusijalle joukkueen hyväksi.
---
Euroviisuista ja  suosikeistani niissä karkeloissa kirjoitin eilen. Kirjoittamisen jälkeen menin katsomaan vedonlyöntikertoimia. Viidestä mainitusta löytyi sattumoisin neljän kärki. Viides olisi ollut Australia vaikka kirjoituksessa oli Austria. Suomen kertoimet olivat päälle sadan ja sijoitus vähän päälle kolmenkymmenen. Kolme-neljä kertaa olen innostunut tänään käymään katsomassa kertoimia. Tuntuvat elävän jonkin verran koko ajan. Vinkkinä ehdotan, että varmaa voittajaa Ruotsia kannattaisi pelata nyt. Kertoimet ovat kahdeksan ja viidentoista välillä.

Sellaisen asian opin viisukappaleita kuunnellessani, että miten suuri merkitys on äänentoistolla. Keväällä innostuin kaverin ja siskoni yllyttämänä hankkimaan hyvät ns. vastamelukuulokkeet. Kuuntelin kappaleet aluksi näillä kännykästä ja sitten telkkarista ilman kuulokkeita. Kokemus hyvillä kuulokkeilla aivan erilainen, kun taajudet toistuvat kunnolla. Bluetooth-yhteys estää johtoihin sekoamisen.  Jos kaikki muut turhuudet on jo tullut hankittuna, niin suosittelen lämpimästi hankkimaan kunnon kuulokkeet.
---
Solumyrkkyjen kanssa eletään tänään rankinta päivää. Aivan kohtuullisesti on pärjätty. Sietämistä helpottaa se, että tietää elämän olevan enemmän tai vähemmän niiden toimivuuden varasssa. Ystäviä ja avuntuojia ne ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti