torstai 26. toukokuuta 2016

Glamouria ja valtavaa riskinottoa

Monaco on Euroopan toiseksi pienin valtio noin kolmellakymmenellä asukkaallaan. Se on ennen kaikkea tunnettu legendaarisista formulakisoistaan. Lisäksi Monaco on kuuluisa ainakin kuninkaallisistaan, jotka ovat Euroopan juorulehtien suuria rahasampoja. Suomalaisista Häkkinen ja Rosbergit ovat kuuluisimpia asukkaita ja kaupungin vakiokalustoa.

Monacon kilpailulle on vaikea keksiä mitään järkevää urheilullista perustelua, koska rata todellisuusdessa ei ole sopiva kilpaa-ajoa varten. Olen muutamana iltana ajanut konsolilla rataa ja ymmärtänyt radan luonteen. TV-kuva ei alkuunkaan kerro todellisuutta radan kapeudesta ja sen vaarallisudesta. Aika-ajo vielä ehkä voidaan nähdä turvallisena, mutta lähes kolmensadan kilometrin nopeudessa ohittaminen tuollaisessa rännissä on silkkaa hulluutta. Riskitaso on erittäin korkealla.

Kilpailun olemassaolon perustelut ovat enemmänkin historiallisia ja onhan siinä kieltämättä glamouria aivan erilailla kuin missään muussa kilpailussa. Rolexit vilkkuvat ja ökyveneet kelluttelevat ylväinä satamassa. Voittaminen on saavutus, jota ei varmasti tule unohtamaan. Suomalaisista Keke (1983), Mika H.(1998) ja Kimi(2005) ovat kisan voittaneet. Kantamonacolainen Nico on kaksinkertainen hallitseva mestari. Tämän vuoden kisaan on tuotu uusi rengasseos, jolla ei ole tätä ennemmin vielä missään. Kyse on erikoispehmeästä seoksesta, jossa on hyvä pito, mutta korkea kuluvuus. Pahoin pelkään, että riskit ovat vielä normaaliakin suuremmat tässä tilanteessa, koska voi tulla yllättäviä rengasrikkoja. Onneksi radalla on vain kaksi huippunopeaa paikkaa, jotka molemmat ovat todella vaikeita ajettavia. Ensimmäinen on heti maalisuoran päässä ja toinen tunnelin jälkeen oleva shikaani. Molemmissa vauhtia on noin 290 km/h. Molemmissa paikoissa on onneksi pieni turva-alue pahimman välttämiseksi. Toivottavasti kisat sujuvat onnellisissa merkeissä ja saataisiin suomalainen vaikka podiumille asti taas.
---
Vaikeavointinen päivä oli tänään. Ilmeisesti eilinen tehopäivä vaati veronsa. Viileämpi ilma oli varmasti yksi syy ketiseen vointiin tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti