sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Yöllä kauppaan?

Kauppojen aukilolo vapautuu. Miksi valtio säätelisi asioita, jotka sille eivät kuulu? Kaupoilla on erilaiset tarpeet, joten aukiolojenkin olisi voitava olla kunkin liikkeen kulloisenkin tarpeen mukaisia. Esimerkiksi vilkas kesäkaupunki tarvitsee isot aukiolot pystyäkseen palvelemaan vieraitaan hyvin ja saadakseen turisteilta kaiken mahdollisen taloudellisen tuen. Joillakin paikkakunnilla voi olla tarpeen ottaa huomioon aamun ohikulkijat. Tässä suhteessa ns. huoltoasemilla on ollut jo parisenkymmentä vuotta melkoinen kilpailuetu. ABC-myymälät ovatkin kehittyneet  ympärivuorokautisiksi palvelukeskuksiksi. Tilanteeseen on tottunut ja näyttää siltä, että näin sen kuuluukin olla. Oikeudemukaisuuden  näkökulma onkin sitten toinen juttu. Miksi ns. huoltoasemia pitäisi suosia kauppoihin verrattuna? Nettikaupat ovat myös aina auki, mikä haastaa perinteisiä kivijalkaliikkeitä kovasti.

Tarvitsemme kulutusta, jotta talous pyörisi ja olisi taloudellista hyvinvointia. Tästä kaikki ovat samaa mieltä. Ihmisten kokonaiskulutusta kuitenkaan ei olennaisesti lisää aukioloaikojen pidentäminen, koska kysymyksessä on nollasummapeli. Ulkomaalaiset vieraat toki saavat markkansa paremmin palamaan jos kaupat ovat auki. Mutta entä muuten? Käy niin, että kaupalle tulee lisää työvoimakustannuksia, mutta myynti ei lisäänny. Hintoja on siis pakko nostaa. Kuka siis tässä voittaa?

Mutta eihän kauppaa ole pakko pitää 24/7 auki, sanoo joku. Voi olla, mutta  haluaisinpa nähdä sen kauppiaan, joka sunnuntain aamulenkillä toteaa rauhallisesti naapurikaupan pihassa olevan 95 autoa ja ihmisten tulevan kilpailijan luota iloisin mielin. Pienten kauppojen kohdalla kauppias ei palkkaa kovin mielellään lisää työvoimaa, koska lisät ovat korkeat. Mieluummin  hän menee itse pitämään putiikkinsa ovia auki. Muistan tilanteen, jossa rättiväsynyt kauppias piti telkkaria auki kassalla hihnan vieressä ja yritti pienestä ruudesta seurata formulakisoja samalla,kun palveli asiakkaita. Kertoi olleensa puoli kolmeen asti kaupassan asti tekemässä paperitöitä.

Eli aukiolojen vapautumisen tuomat edut ovat mielestäni aika pienet haittoihin verrattuna. Olin pari viikkoa sitten lentokentältähakureissun yhteydessä käymässä paikallisella ABC:llä. Kello oli yli puolen yön ja tarvitsin kahvit jaksaakseni. Kysyin myyjältä, milloin hänen työvuoronsa loppuu. Vastaus oli 5:30. Tähänkö suuntaan haluamme mennä? Nuoret opiskelijat tarvitsevat lisätuloja. 18-vuotias vaaleahiuksinen pieni tyttö pitää yksin kauppaa auki klo 03 ravintolaväen palatessa kotiin.. Miten on turvallisuuden laita vai pitäisikö palkata kassalle vartijoita, jotka ovat aseistautuneet vartijoiden malliiin? Aiemmin syksyllä haastelin tällaista raavasta vartijaa, joka avoimesti tunnusti, että ei ollenkaan välittänyt kassaneidin hommista omiensa lisäksi. Kaksi työtä yhdellä tuplapalkalla.

Se täytyy kyllä sanoa, että nämäkin huoltamokokemukset, ovat olleet minulle kuluttajina hyviä juttuja palvelun näkökulmasta. Kun on ollut tilanteita joissa on hakemassa lentokoneelta tai junalta tulevia, niin onhan se mukava käydä kahvilla tai vessassa siisteissä tiloissa. ABC-ketju on täyttänyt tämän paikan mainiosti. Paria euroa enempää minulta ei juuri niille ole herunut, joten kovin hyvä asiakas en ole ollut. Ei sitä siihen aikaan oikein ole ostosinto päällä.
---
Voinnissa on ollut huolestuttavaa hermosäryn ilmaantuminen pitkästä aikaa. Yli kahteen vuoteen siitä ei ole tarvinnut kärsiä. Epäilen täällä blogissakin kertomastani formulapelin syypääksi asiaan. Olen pitänyt ruutua kirkkaana ja tuntejakin on tullut aika paljon. 3256 kilometkriä on mittarissa parin viikon ajalta.  14430 on rankkaukseni tällä hetkellä ja siitä eteneminen on jo varsin työlästä,
---
 Kolmoisvoitot. Tapahtui tilastoihme yhdistetyn hiihdossa. Norjan kolmoisvoittokin on toki sellainen, mutta se että kaikkien mitalistien nimi on Magnus on huikea yhteensattuma. Selasin FIS:in tilastoja, enkä törmännyt neljänteen koskaan MC-palkintopallilla olleeseen norjalaiseen Magnukseen. Tämä oli "suuri" päivä. Magnus siis tarkoittaa suurta ja siihen voisi liittää pienen kysymyksen. Kuka Suomen hallitsijoista on ollut Magnus? Puhutaan itsenäisyyden ajasta. Kommenttilaatikko käyttöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti