maanantai 7. joulukuuta 2015

Radiolegendan kohtaaminen

Hannu Taanila oli niitä harvoja julkisuuden henkilöitä, joita lapsuudemkodissani katsottiin aika happamasti. Luulen, että hänellä aikanaan oli muitakin vastustajia. Uskoakseni isäni piti häntä kommnistina ja ateistina. Siksi Taanila oli jotenkin erikoisen arveluttava. Ja olihan hänen tyylinsä kyyninen, suorastaan ivallinen, mutta hän oli myös erittäin taitava sanankäyttäjä.

Viime yönä olin lupautunut toisen asteen opiskelijoiden autokuskiksi minibussillamme. Siellä kohtasin Taanilan. Ylen Puheessa esitetään öisin vanhoja klassikoita ja vuorossa oli Taanilan pari pitkää kolumnia.

Taanila terävä ajattelija ja taitava radion hyödyntäjä. Hänen aiheensa oli sivistys. Pakko tunnustaa, että nuo puheet saivat kyseenalaistamaan tiettyjä omia ajatuksia. Silloin on mukava kuunnella, kun joutuu itsensä haastamaan.

Juttu oli vuodelta 1994 ja siinä Taanila pilkkasi silloisia uusia peruskoulun opetussuunnitelmia, joissa puhuttiin yrittäjyyskasvatuksesta ja sisäisestä yrittäjyydestä. Hän piti ajatusta yrittäyyskasvatuksesta koulussa täytenä typeryytenä.  Hän oli sitä mieltä, jos oikein ymmärsin, että sivistys ja sisäinen yrittäjyys syntyvät kotona. Koti on  yhteisesti hoidettu "perheyritys", jossa jaetaan tehtävät oikeudenmukaisesti ja aterioidaan yhdessä. Yhteiset ateriat mahdollistavat  kommunikaation lisäksi itsensä näkemisen osana perhettä, yritystä.Tämä kasvattaa ihmisen vastuullisuuteen.

---
Norja otti miesten viestihiihdossa kolmoisvoiton. Ennenkuulumatonta viesteissä. Mykistävää ylivoimaa, kuten urheiluruudussa todettiin. Lajin kannalta tämä on todella  huonoa mainosta. Ketä kiinnostaa katsoa tuollaisia kisoja?

Riitti suomalaisillekin jotakin. Kaisa otti hienon voiton takaa-ajossa.
---
Vointi on ollut kohtuullisen hyvä. Alkavalla viikolla tapahtuu paljon ja nyt pitää olla voimissaan. Eiköhän sitä jotenkin taas selvitä.
---
Niin, oli itsenäisyyspäivä. Tutut turvalliset rutiinit telkkarin äärellä. Hyvä juttu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti