perjantai 18. joulukuuta 2015

Kipua ja tekstiä

Tänään jouduin käymään läpi keskikovan kipukohtauksen, joka piti katkaista lääkkeellä. Kipu lähti ja tilalle tuli mukava lämmin huumaantunut olo. Tällainen olo on hyvin kaksiteräinen miekka. Tässä tilanteessa ymmärtää jatkuvasti kipukohtauksia kokevan (en kuulu heihin) suhteen lääkkeisiin muuttuvan. Tunnen suurta myötätuntoa lääkekoukkuun joutuneita kohtaan. Itsekin tiedostan, miten helppoa olisi langeta moiseen. Olisi mukava ottaa kunnon tällit  ja nauttia hyvästä voinnista kiputilojen keskellä.. Ymmärrän elämykyksellisesti, miten vaikea koukusta olisi tulla ulos. Hirvittävää kipua ja kärsimystä, siis ei pahaa mieltä vaan fyysistä kipua. Tässä on samalla esimerkki siitä kun joku vaikea asia tulee lähelle itseä,  oma asenne muuttuu armollisemmaksi ja ymmärtäväisemmäksi niitä kohtaan, jotka asiasta kärsivät.
---
Teksti-TV lienee edelleen tehokkain keino hakea tietoa nopeasti kaikista netin keksinnöistä huolimatta. YLEN vuonna 1981 aloittaneella Teksti-TV:llä on päivittäin miljoona lukijaa ja viikottain pari miljoonaa. Nämä ovat uskomattomia lukemia kaiken tarjonnan keskellä. Kaikista kätevin on älypuhelimen ja Teksti-TV:n yhdistelmä. Omassa Nokiassani on sovellus, joka suoraan avaa halutun tekstitelkkarin sivun ja alasivun YLEN ja MTV3:n sivustoilta. NRK:lla on palveluna kaikissa ohjelmissa live-tekstitys. Palvelu on ensisijaisesti tarkoitettu kuulovammaisille, mutta erinomainen vaikkapa kielenopiskeluun. Se helpottaa vaikeiden murteiden ymmärtämistä. Toki nopean puheen muuttaminen tekstiksi on kova haaste ja lopputulos aina puutteellinen. Kukaan ei yllä sellaiseen kirjoitusnopeuteen.  Käsittääkseni YLE:llä ei ole vastaavaa palvelua. Olisiko siitä hyötyä vaikkapa maahanmuuttajille?
---
Eräs tekstitelkkarin suosikkisivuista on 235, koska siellä seurataan NHL:ää liveseurantana yöaikaan. Kylkeä kääntäessään monella on puhelin ulottuvilla ja tarkistaa tilanteet ja sen, miten suomalaisilla on mennyt. Välillä menee paremmin ja välillä huonommin. Mielestäni silloin on mennyt loistavasti, jos suomalaiset ovat saaneet aikaan kymmenen tehopistettä tai yli. Kaudessa näitä kierroksia ei ole kovin montaa. Nyt on viikon sisällä käynyt niin, että kahdella pelikierroksella ylitetty tämän kymmenen pisteen raja. Nuoret suomalaispelaajat ovat nostaneet päätään ja tulleet maailman huipulle suomalaisille niin rakkaassa lajissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti