sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Kunnianhimoinen ilmastosopimus

Aina vaan on ääni poissa. Kohta on viikko odoteltu. Varovasti olen ottanut viikonlopun. Selvästikin alkuviikon ryysääminen vaati veronsa. Sitä pitäisi osata ottaa asiat kevyellä kaasulla ja ennakoiden. Paljon on siinä vielä opettelemista.

Linuxilla tätä kirjoitan. En ole vielä antanut periksi amerikkalaiselle viruksentorjuntaohjelmalle, joka pyytää aivan liian paljon puolinäennäisestä palvelusta. En tiedä johtaako kapinani mihinkään, mutta saattaisihan sieltä tulla parempi tarjous. Toisaalta tällaisen yksinkertaisen koneen ja käyttöjärjestelmän käyttäminen on kuin pieni paasto. On mukava palata olennaiseen. Tällä pystyy tekemään välttämättömät jutut oikein mukavasti. Ja itse asiassa, jos kirjoittamista miettii, niin koneellisen avun tarve pitäisi olla peruskoulun käyneelle täysin ylimääräistä hienostelua. Tietenkin verkossa julkaiseminen vaatii jonkinlaista koneellista apua. 105 euroa maksoin tästä koneesta ja käyttöjärjestelmästä yhteensä. Amerikkailaiset haluaisivat 70 pelkästä virustorjunnasta. Ei käy!
---
Pariisin ilmastosopimus on saanut kiitosta ympäri maailmaa. Ilmaston lämpenemisrajaksi on määritelty 1,5 astetta eli erittäin tiukalla linjalla ollaan. "Ilmastorikolliset", kuten USA, Kiina ja Venäjä on saatu mukaan, mikä on omiaan herättämään toiveita. Sulka tulee jälleen Obaman hattuun. Ranskankin osuutta on kehuttu. Suomelle tämä on taloudellinenkin mahdollisuus. Uutta teknologiaa tarvitaan siistimään ympäristöä. Ylipäätään tällainen sopimus ei olisi ollut mahdollinen vielä muutama vuosi sitten. Viholliskuvat ovat menneet viime vuosina uusiksi pahan kerran. Useat tekijät ovat johtaneet sen ymmärtämiseen, että ilmaston suhteen on kiire. Kriisitietoisuudesta on tullut totta. Toivottavasti kansainvälinen yhteisö pystyy jatkossa yhtä jämäköihin toimiin myös muissa asioissa.
---
Mourinholla on mennyt tosi huonosti alkukausi. Pataan on tullut. Tämä lievästi sanoen ylimielinen valmentaja aiheuttaa monissa puistatusta, monissa ihastusta, monissa molempia. Viihdearvoa hänessä ainakin on kuten Donald Trumpissa. Oman alansa huippuja, värikkäitä persoonia ja epäonnistuessaan vahingonilon kohteita molemmat. Ehkä sana ylimielinen sopii Mourinhoon vielä paremmin kuin Trumpiin. Trump on jotenkin sympaattisen vilpitön möläyttelijä. Maanantaina Chelsea pelaa Leicesteriä vastaan. Joukkueet ovat pelanneet alkukauden vastoin odotuksia. Jos Mourinho häviää maanantainakin, hevosetkin nauravat hänelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti